Família

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 15:50 12 set 2022 per Jose2 (Discussió | contribucions)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
"Mare i filla" quadro de Joaquim Sorolla, 1916

La família és un grup de persones format per individus units, i primordialment vinculats per relacions de filiació o de parella. El Diccionari de la llengua espanyola la definix, entre atres coses, com un grup de persones emparentades entre sí que viuen juntes, lo que du implícit els conceptes de parentesc i convivència. Segons la Declaració Universal dels Drets Humans, és l'element natural, universal i fonamental de la societat, té dret a la protecció de la societat i de l'Estat.

Els llaços principals que definixen una família són de dos tipos: vínculs d'afinitat derivats de l'establiment d'un víncul reconegut socialment, com el matrimoni —que, en algunes societats, solament permet l'unió entre dos persones mentres que en unes atres és possible la poligàmia—, i vínculs de consanguinitat, com la filiació entre pares i fills o els llaços que s'establixen entre els germans que descendixen d'un mateix pare. També pot diferenciar-se la família segons el grau de parentesc entre els seus membres.

No hi ha consens sobre una definició universal de la família. És un concepte antropològic que pot relacionar-se en atres conceptes, com els de clan, tribu i nació; sociològic i inclús econòmic (unitat mínima d'empresa). La família nuclear, fundada en l'unió entre varó i dòna, és el model familiar més comú; pero les formes de vida familiar són molt diverses i depenen de factors socials, culturals, econòmics i afectius. La família, com qualsevol institució social, tendix a adaptar-se al context d'una societat.

El Diccionari General de la Llengua Valenciana de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) definix a la família (del llatí familĭa, mat. sign.) com: Matrimoni o conjunt de persones que tenen uns lligams de parentesc i que solen viure junts.

Enllaços externs

Commons