Cova del Parpalló

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Cráneu huma corresponent al paleolític superior localisat en el yacimient. Museu de Prehistoria de Valencia.
Gravat parietal datat en el periodo Gravetiense procedent de la cova del Parpalló i depositada en el Museu de Prehistoria de Valencia.

La Cova del Parpalló es troba situada en el terme municipal de Gandia, en la comarca de La Safor; la cova fon intensament habitada durant el período del paleolític superior. Fon excavada per Lluís Pericot (1929-1931); els materials allí trobats es conserven en el Museu de Prehistòria de la Diputació de Valéncia i en el Museu Arqueològic de Gandia (MAGa). Les excavacions tenien una potència de 8,5 m i presentaven, de baix cap a dalt, aurinyacià superior, solutrià, solutreoaurinyacià final i magdalenià (I, II, III i IV).[1]

És destacable el descobriment d'una punta solutriana desconeguda, i les numeroses plaquetes de pedra gravades i pintades, en animals (bòvids, cèrvids, cavalls), o be temes geomètrics, abstractes, trobades sobretot en el nivell solutrià. Esta excavació marcà una fita en la prehistòria valenciana, ya que es demostrà la presència, en terres valencianes, de les indústries del paleolític superior com al restant d'Europa occidental i la no relació en el nort d'Àfrica, com es suponia.

La cova del Parpalló té, des de fa temps, una tanca protectora que impedix el pas de la gent, i existix, a diferència de la de les Meravelles, un proyecte d'obertura al públic. La UNESCO revisa des de l'any 2008 les troballes de la cova del Parpalló i de les Meravelles per declarar-les Patrimoni de l'Humanitat.[2]

Vore també

Referències

  1. (1982) (paperpaper), Traducció de l'Enciclopedia Generale "Le Nove muse" de S.A.I.E. Editrice edició, Editorial Ramon Sopena, S.A., pp. p.13. ISBN 84-303-0967-5.
  2. L'UNESCO revisarà els Dibuixos del Parpalló i Meravelles per a declarar-los Patrimoni Mundial, en Las Provincias (espanyol)

Enllaços externs

Commons