Viena
Viena (en alemà Wien [viːn], en francés Vienne, en rumà Viena, en chec Vídeň, en eslovac Viedeň, en romaní Vidnya, en hongarés Bécs, en serbocroat: Beč) és la capital d'Àustria, al mateix temps que un dels seus nou estats federats (Bundesland Wien, Land Wien). Està situada a l'est del país, prop de la frontera en Eslovàquia, als màrgens del riu Danubi. Està rodejada per l'Estat federat de Baixa Àustria. En una població d'1.712.903 habitants (2010), Viena és la ciutat més gran, centre cultural i polític d'Àustria. L'àrea metropolitana conta en 2,4 millons d'habitants, població similar a la de la ciutat en l'any 1914. La llengua oficial és l'alemà.
És seu de diverses companyies i institucions internacionals, entre atres l'OSCE, l'OPEP i diverses agències de les Nacions Unides, aixina com l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica. Cada any, l'1 de giner s'hi celebra el Concert d'Any Nou de Viena.
La ciutat té una llarga història, ya que és una de les capitals més antigues d'Europa, cosa que explica el seu important patrimoni artístic. Durant el sigle XIX fon una de les grans capitals musicals del món i a començaments del sigle XX meca de la filosofia i el debat polític d'occident, aixina com un dels principals centres culturals mundials. En l'any 2001, el centre de la ciutat va ser designat per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat.[1]
A part de ser considerada com la Ciutat de la Música,[2] pel seu ric llegat musical, Viena també és coneguda com "La Ciutat dels Somis", ya que va ser la llar de Sigmund Freud,[3] neuròlec considerat el pare del sicoanàlisis i la interpretació dels somis.
Les arrels de la ciutat es troben en els primers assentaments de celtes i romans que es transformen en una ciutat migeval i barroca convertint-se en la capital de l'Imperi Austro-Hongarés. És ben conegut per interpretar un paper essencial com a centre de música líder en Europa, a partir de la gran época del classicisme vienés a través de la primera part del sigle XIX. El centre històric de Viena, és ric en conjunts arquitectònics, incloent-hi castells barrocs i jardins, aixina com la Ringstraße de finals del sigle XIX plena de grans edificis, monuments i parcs.[4]
Diferents estudis situen la ciutat de Viena com una de les ciutats en millor qualitat de vida del món: En un estudi de l'any 2005 en 127 ciutats del món, The Economist Intelligence Unit la classificà en primer lloc(empatada en Vancouver, Canadà) i en l'enquesta de l'any 2011 sobre 140 ciutats Viena va ocupar el segon lloc, darrere de Melbourne).[5][6][7] Durant tres anys consecutius (2009-2011), el consultori de recursos humans Mercer, la situa en el primer lloc en la seua enquesta anual sobre la "qualitat de vida" duta a terme en centenars de ciutats arreu del món.
Cada any des de l'any 2005, Viena ha segut el número u mundial de destí de congressos i convencions internacionals.[8] la ciutat atrau prop de cinc millons de turistes l'any.[9]
Referències
- ↑ «Historic Centre of Vienna». UNESCO.
- ↑ Plantilla:Format refhttp://www.wien.info/en/music-stage-shows/city-of-music
- ↑ BBC Documentary - Vienna - The City of Dreams
- ↑ Unesco World heritage Convention http://whc.unesco.org/en/list/1033
- ↑ Plantilla:Ref-notícia
- ↑ Plantilla:Format refhttp://www.ottawacitizen.com/Vancouver+drops+from+spot+global+livability+poll/5327169/story.html
- ↑ «Liveability Ranking Report August 2011». Economist Intelligence Unit. [Consulta: 2 decembre 2011].
- ↑ «Vienna is the world's number one congress destination». wieninternational.at, 1 juny 2011. [Consulta: 15 octubre 2011].
- ↑ «Tourism Statistics - Arrivals in Vienna by countries of origin». wien.gv.at, 11 octubre 2011. [Consulta: 15 octubre 2011].
Enllaços externs
- Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Viena.
- Pàgina oficial de la ciutat de Viena (institucional, en alemà i anglés)
- Portal de la ciutat de Viena (alemà i anglés)
- Transports públics de Viena (alemà)