Diferència entre les revisions de "Ra"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m (Text reemplaça - 'es una' a 'és una')
m
Llínea 14: Llínea 14:
 
*[http://es.wikipedia.org/wiki/Ra_(mitolog%C3%ADa): Wikipedia en castellà]
 
*[http://es.wikipedia.org/wiki/Ra_(mitolog%C3%ADa): Wikipedia en castellà]
  
[[Categoria:Mitologia]]
+
[[Categoria:Mitologia egípcia]]

Revisió de 10:33 14 jun 2014

Archiu:Ra deu sol.svg.png
El deu solar Ra.

Ra, "el Gran Deu", deu solar de Heliópolis en la mitologia egípcia. Ra era el símbol de la llum solar, creador de vida, aixina com responsable del cicle de la mort i la resurrecció.

Iconografia

La seua representació mes habitual es la d'un home en cap de falcó, sobre la que portava el disc solar. Atra forma de cult que li se va donar ad esta deïtat va ser com Ra-Horajty, un deu solar en cap de falcó, coronat pel disc solar i el uraeus, en cetro uas i anj.

Historia

A principis del Antic Imperi, Ra era solés una de las varies deïtats solars existents, pero al voltant del 2400 a. C. s'havia convertit en el deu oficial dels faraons, que se consideraven els seus fills, inclús les seues reencarnacions. Durant la V dinastia va ser elevat a deïtat nacional i posteriorment vinculat al deu Amón, per a convertir-se en Amón-Ra, la principal deïtat del panteó egipci.

La identificació de Amón-Ra en Zeus o Júpiter va ser reconeguda per grecs i romans. Els grecs inclús la varen donar el nom de Dióspolis (ciutat de Zeus). El cult d' Amón-Ra s'ha relacionat en numeroses ocasions en el de Apolo per la simbologia solar que els dos representen.

Enllaços externs