Diferència entre les revisions de "Idioma català"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m (Revertides les edicions de 85.55.25.156 (discussió); s'ha recuperat la última versió de Ssurfer)
Llínea 13: Llínea 13:
 
== Extensió del Català ==
 
== Extensió del Català ==
  
El Català és una llengua parlada només a [[Catalunya]], pero la corrent política del [[pancatalanisme]] afirma que també la utilisen en lo [[Regne de Valéncia]] i en les [[Illes Balears]] pel seu paregut en el Català.
+
El Català és una llengua parlada en [[Catalunya]], [[Andorra]] i [[El Roselló]] o [[Perpinyà]], pero la corrent política del [[pancatalanisme]] afirma que també la utilisen en lo [[Regne de Valéncia]] i en les [[Illes Balears]] pel seu paregut en el Català.
  
 
===Postura valencianista, balearista i aragonesista===
 
===Postura valencianista, balearista i aragonesista===

Revisió de 16:24 17 gin 2009

Plantilla:Esbos El Català és una llengua romanç parlada per 4,4 millons de persones.

Orige de la Llengua Catalana

L'orige del català encara no està molt clar pero la teoria més inteligent es la del Provençal parlat als comtats catalans (ya que eren part del regne Franco) barrejada després en castellanismes i valencianismes després del afegiment de lo regne valencià al català.

-Eixemples:

*Provençalisme: Si us plau i article (terminació -cle)
*Valencianisme: Molt i amb (En valencià antigament "ab")
*Castellanisme: Robar i espantar

Extensió del Català

El Català és una llengua parlada en Catalunya, Andorra i El Roselló o Perpinyà, pero la corrent política del pancatalanisme afirma que també la utilisen en lo Regne de Valéncia i en les Illes Balears pel seu paregut en el Català.

Postura valencianista, balearista i aragonesista

Els defensors del mossarabisme, defenen que la llengua catalana no es la mateixa que la llengua valenciana, atenent a les seues grans diferenciacions i al seu orige diferent, tal i com afirmen les resolucions de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana i els numerosos estudis d'historiadors i filólecs.

Postura pancatalanista

Algunes fonts acadèmiques, normalment d'inspiració nacionalista catalana, defenen que la Llengua Valenciana, el Balear i el Català perteneixen al mateix sistema llingüístic. Esta postura es sostinguda per institucions com l'Universitat Politècnica de València,l'Universitat Miguel Hernández, l'Universitat de Castelló i l'Universitat de València, actualment controladas per gent afí al catalanisme més radical, per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, acadèmia política creada pera anexionar la llengua catalana i la Llengua Valenciana i per intelectuals orgànics dels pancatalanisme, més i manco polèmics, sent el cas més conegut el de 'ex-falangista Joan Fuster

Característiques del Català

Vocalisme

Consonantisme

Morfologia

Sistema d'escritura

Dialectes de Català

Català septentrional, o rossellonés

Català destacat per una fonètica molt semblant a la del francés i occità. Utilisen la partícula "pas" per a les negacions i té la característica "Salat".

Català central

Català tancat, parlat per Barcelona i sur de Girona. Actualment es el català que s'ha imposat a la resta de Catalunya i actualment a Balears i Valéncia sense bons resultats.

Català nort-occidental

Català parlat a Lleida, molt semblat al valencià per els camins de comerç que hi havien ans entre lo regne valencià i lleida. Actualment s'usa com a escusa per a dir que lo valencià es el català occidental.

Català de transició o Tortosí

Dialecte del català compartit en el valencià. Es el punt de barrejada entre valencià i català.

Vore també

Enllaços Externs