Diferència entre les revisions de "Paolo Boselli"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[Image:Paolo_Boselli.jpg|right|thumb|Paolo Boselli]]
 
[[Image:Paolo_Boselli.jpg|right|thumb|Paolo Boselli]]
'''Paolo Boselli''' ([[Savona]] [[8 de juny]] de [[1838]] - [[Roma]] [[10 de març]] de [[1932]]) fon un [[politic]] italia, [[Primer Ministre d'Italia]] des de el [[18 de juny]] de [[1916]] al [[30 d'octubre]] de [[1917]].
+
'''Paolo Boselli''' ([[Savona]] [[8 de juny]] de [[1838]] - [[Roma]] [[10 de març]] de [[1932]]) fon un [[politic]] italià, [[Primer Ministre d'Italia]] des de el [[18 de juny]] de [[1916]] al [[30 d'octubre]] de [[1917]].
  
Elegit en el parlament italia en el [[1870]] en les files de la dreta historica, entre el [[1872]] i el [[1874]] participà en la comissio d'investigacio agraria. Inicialment [[lliberal]], va anar successivament en [[Francesco Crispi]] i a partir de [[1888]] es ministre d'Instruccio Publica, d'Agricultura i de Finances.
+
Elegit en el parlament italià en el [[1870]] en les files de la dreta historica, entre el [[1872]] i el [[1874]] participà en la comissió d'investigació agraria. Inicialment [[lliberal]], va anar successivament en [[Francesco Crispi]] i a partir de [[1888]] és ministre d'Instrucció Publica, d'Agricultura i de Finances.
  
Ademes fon electe varies voltes president de la provincia de [[Turín|Torino]] i recolzà l'intervencio de [[Italia]] en la [[Primera Guerra Mundial]].
+
Ademés fon electe varies voltes president de la provincia de [[Turín|Torino]] i recolzà l'intervenció de [[Italia]] en la [[Primera Guerra Mundial]].
  
Despres de la caiguda del govern de [[Antonio Salandra]] fon elegit primer ministre. Tingue que dimitir despres del desastre de la [[batalla de Caporreto]], donat que sempre confie en [[Luigi Cadorna]], maxim artífex de la derrota italiana en aquella batalla.
+
Després de la caiguda del govern de [[Antonio Salandra]] fon elegit primer ministre. Tingué que dimitir després del desastre de la [[batalla de Caporreto]], donat que sempre confià en [[Luigi Cadorna]], maxim artífex de la derrota italiana en aquella batalla.
  
En el [[1922]] fon favorable a l'ascens del [[fascisme]], en el que combregava l'aversio pel [[moviment socialiste]] i en el [[1924]] rep el carnet d'honor del [[Partit Nacional Fasciste]]. El seu ultim acte politic de relleu fon la seua participacio en una comissio que aprovà els [[Pactes de Letrán]] del [[1929]].
+
En [[1922]] fon favorable a l'ascens del [[fascisme]], en el que combregava l'aversió pel [[moviment socialiste]] i en [[1924]] rep el carnet d'honor del [[Partit Nacional Fasciste]]. El seu últim acte polític de relleu fon la seua participació en una comissió que aprovà els [[Pactes de Letrán]] de [[1929]].
 
[[Categoria: Història]]
 
[[Categoria: Història]]
 
[[Categoria: Política]]
 
[[Categoria: Política]]
 
[[Categoria: Itàlia]]
 
[[Categoria: Itàlia]]
 
[[Categoria:Història_d'Itàlia]]
 
[[Categoria:Història_d'Itàlia]]

Revisió de 15:51 1 jun 2013

Paolo Boselli

Paolo Boselli (Savona 8 de juny de 1838 - Roma 10 de març de 1932) fon un politic italià, Primer Ministre d'Italia des de el 18 de juny de 1916 al 30 d'octubre de 1917.

Elegit en el parlament italià en el 1870 en les files de la dreta historica, entre el 1872 i el 1874 participà en la comissió d'investigació agraria. Inicialment lliberal, va anar successivament en Francesco Crispi i a partir de 1888 és ministre d'Instrucció Publica, d'Agricultura i de Finances.

Ademés fon electe varies voltes president de la provincia de Torino i recolzà l'intervenció de Italia en la Primera Guerra Mundial.

Després de la caiguda del govern de Antonio Salandra fon elegit primer ministre. Tingué que dimitir després del desastre de la batalla de Caporreto, donat que sempre confià en Luigi Cadorna, maxim artífex de la derrota italiana en aquella batalla.

En 1922 fon favorable a l'ascens del fascisme, en el que combregava l'aversió pel moviment socialiste i en 1924 rep el carnet d'honor del Partit Nacional Fasciste. El seu últim acte polític de relleu fon la seua participació en una comissió que aprovà els Pactes de Letrán de 1929.