Diferència entre les revisions de "Calixt III"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
Llínea 1: Llínea 1:
[[File:Calixtus III.jpg|thumb|Papa Calixt III]]
+
'''Calixt III''' (Torreta de Canals, [[Canals]], [[Regne de Valéncia]], 31 de decembre de [[1378]] - [[Roma]], [[Estats Pontificis]], 6 d'agost de [[1458]]) fon el papa número 209 de l'[[Iglésia catòlica]], des de l'any [[1455]] fins a [[1458]]. El seu nom de naiximent fon '''Alfons de Borja i Cavanilles''' (Alfonso de Borja en castellà).
  
'''Calixt III''' (Torreta de Canals, [[Canals]], [[Regne de Valéncia]], [[31 de decembre]] de [[1378]] - [[Roma]], [[Estats Pontificis]], [[6 d'agost]] de [[1458]]) fon el [[Papa]] número 209 de l'[[Iglésia catòlica]], des de l'any [[1455]] fins a l'any 1458.
+
== Biografia ==
  
El seu nom de naiximent fon '''Alfons de Borja i Cavanilles''' (Alfonso de Borja en castellà).
+
Va nàixer en el sí de la noble família dels Borgia, fill de Domingo de Borja i de Francina Llançol, els qui, provinents de la vila saragossana de [[Borja]], s'havien instalat en el [[Regne de Valéncia]] despuix de participar en la seua conquista junt a [[Jaume I]].
 +
 
 +
Despuix d'estudiar lleis en [[Saragossa]], fon professor de dret en l'[[Universitat de Lleida]], on va cridar l'atenció de l'antipapa [[Benet XIII]], que ho va atraure a la seua causa en l'enfrontament que el [[Cisma d'Occident]] havia provocat en l'[[Iglésia catòlica|Iglésia]].
 +
 
 +
El seu respal a l'antipapa ho va convertir en protegit del també valencià [[Sant Vicente Ferrer]] i li va valdre ser nomenat canonge de la Catedral de [[Lleida]] i entrar al servici d'[[Alfons V]] com a juriste i diplomàtic.
 +
 
 +
Despuix de la mort de Benet XIII en [[1423]], tres dels seus cardenals es varen reunir en cónclau i varen elegir com a successor a [[Climent VIII]], que va instalar la seua sèu en [[Peníscola]].
 +
 
 +
Alfons de Borja i Cavanilles en el temps en que era cardenal, en [[1429]], el rei Alfons V, que abans havia recolzat a Benet XIII, desijós d'un acostament a Roma, va enviar a Alfons de Borja com a llegat a Peníscola en la missió de conseguir que l'antipapa Climent VIII renunciara i se sometera al papa [[Martí V]]. L'èxit de la seua negociació va supondre el fi del cisma que havia dividit l'Iglésia des de [[1378]], i Alfons va ser recompensat en el nomenament com a bisbe de [[Valéncia]], sèu en la que només va permanéixer tres anys ya que en [[1432]] va abandonar la ciutat, a la que mai retornaria, per a acompanyar a Alfons V, com a vicecanceller i conseller real, en la campanya que hauria de concloure en [[1442]] en la conquista del [[Regne de Nàpols]].
 +
 
 +
El 2 de maig de [[1444]] fon nomenat cardenal pel papa [[Eugeni IV]] i va començar en una pràctica que definiria el seu pontificat: el nepotisme, oferint als seus dos nebots d'els qui era tutor, Luis Juan de Borja i Rodrigo de Borja, importants càrrecs i beneficis eclesiàstics.

Revisió de 17:23 2 oct 2017

Calixt III (Torreta de Canals, Canals, Regne de Valéncia, 31 de decembre de 1378 - Roma, Estats Pontificis, 6 d'agost de 1458) fon el papa número 209 de l'Iglésia catòlica, des de l'any 1455 fins a 1458. El seu nom de naiximent fon Alfons de Borja i Cavanilles (Alfonso de Borja en castellà).

Biografia

Va nàixer en el sí de la noble família dels Borgia, fill de Domingo de Borja i de Francina Llançol, els qui, provinents de la vila saragossana de Borja, s'havien instalat en el Regne de Valéncia despuix de participar en la seua conquista junt a Jaume I.

Despuix d'estudiar lleis en Saragossa, fon professor de dret en l'Universitat de Lleida, on va cridar l'atenció de l'antipapa Benet XIII, que ho va atraure a la seua causa en l'enfrontament que el Cisma d'Occident havia provocat en l'Iglésia.

El seu respal a l'antipapa ho va convertir en protegit del també valencià Sant Vicente Ferrer i li va valdre ser nomenat canonge de la Catedral de Lleida i entrar al servici d'Alfons V com a juriste i diplomàtic.

Despuix de la mort de Benet XIII en 1423, tres dels seus cardenals es varen reunir en cónclau i varen elegir com a successor a Climent VIII, que va instalar la seua sèu en Peníscola.

Alfons de Borja i Cavanilles en el temps en que era cardenal, en 1429, el rei Alfons V, que abans havia recolzat a Benet XIII, desijós d'un acostament a Roma, va enviar a Alfons de Borja com a llegat a Peníscola en la missió de conseguir que l'antipapa Climent VIII renunciara i se sometera al papa Martí V. L'èxit de la seua negociació va supondre el fi del cisma que havia dividit l'Iglésia des de 1378, i Alfons va ser recompensat en el nomenament com a bisbe de Valéncia, sèu en la que només va permanéixer tres anys ya que en 1432 va abandonar la ciutat, a la que mai retornaria, per a acompanyar a Alfons V, com a vicecanceller i conseller real, en la campanya que hauria de concloure en 1442 en la conquista del Regne de Nàpols.

El 2 de maig de 1444 fon nomenat cardenal pel papa Eugeni IV i va començar en una pràctica que definiria el seu pontificat: el nepotisme, oferint als seus dos nebots d'els qui era tutor, Luis Juan de Borja i Rodrigo de Borja, importants càrrecs i beneficis eclesiàstics.