Diferència entre les revisions de "Manuel Seco Gutierrez"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m (Text reemplaça - 'després' a 'despuix')
m
Llínea 18: Llínea 18:
 
*[http://www.iglesiadeasturias.org/obispos/raul_berzosa/homilias/homilias/2009-10-09.htm Iglesia de Asturias ''Homilía en el 75 aniversario de los Mártires de Turón''.]
 
*[http://www.iglesiadeasturias.org/obispos/raul_berzosa/homilias/homilias/2009-10-09.htm Iglesia de Asturias ''Homilía en el 75 aniversario de los Mártires de Turón''.]
  
[[Categoria: Biografies]]
+
[[Categoria:Biografies]]
 +
[[Categoria:Religió]]
 +
[[Categoria:Catolicisme]]
 +
[[Categoria:Sants]]
 
[[Categoria: Sants d'Espanya]]
 
[[Categoria: Sants d'Espanya]]

Revisió de 15:48 1 maig 2017

Manuel Seco Gutiérrez (Celada Marlantes, Cantàbria, 4 d'octubre de 1912 - Turón, Astúries, 1934) fon un prevere i professor, de l'orde dels Germans de les Escoles Cristianes en el nom religiós d'Anicet Adolf. Mort màrtir durant la Revolució d'Astúries, és venerat com a sant per l'Iglésia catòlica.

Biografia

Naixcut en un poblet fronterer en Castella, era fill de Pío Seco i Catalina Gutiérrez, família humil en cinc fills. La seua mare morí pronte, i els fills foren criats pel pare i els yayos. Tres dels germans feren vida religiosa i estudiaren en Bujedo (província de Burgos), en un colege dels Germans de La Salle. Manuel hi començà els estudies l'1 de setembre de 1925 i poc despuix morí el seu pare.

El 6 de setembre de 1928 ingressà en el noviciat dels Salesians i el 2 de febrer de l'any següent professà els seus vots, prenent el nom d'Anicet Adolf. En el més de febrer de 1930 va fer els vots definitius. Va obtindre el títul oficial per a eixercir de professor i fon destinat al colege de Nostra Senyora de Lourdes de Valladolit, a on va estar de agost de 1932 a octubre de 1933, quan és assignat a l'escola Nostra Senyora de Covadonga de la vall minera de Turón per a donar classes als chiquets més chicotets.

En l'estiu de 1934 visità a la seua família i, despuix de passar per Valladolit i renovar-hi els seus vots, tornà a Turón per a preparar el curs següent. En octubre esclatà la Revolució d'Astúries i es desfermà l'anticlericalisme i les persecucions dels religiosos. El 5 d'octubre, mentres els Germans de La Salle celebraven la missa, foren arrestats pels revolucionaris i tancats. Sense haver-se pogut comunicar en ningú i sense juí, el dia 9 els nou religiosos Salesians i un de passionista foren portats al cementeri del poble i fusilats.

Veneració

El grup de Germans de La Salle morts aquells dies foren beatificats per Joan Pau II el 29 d'abril de 1990; el mateix Papa els canonisà 22 de novembre de 1999.

Enllaços externs