Diferència entre les revisions de "Dàtil (pasta de farina)"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 14: Llínea 14:
 
També s'elaboren en [[sucre]], com una alternativa a la mel.  
 
També s'elaboren en [[sucre]], com una alternativa a la mel.  
  
== Vejau també ==
+
== Vore també ==
 
* [[Faworki]]
 
* [[Faworki]]
 
* [[Borrachuelo]]s
 
* [[Borrachuelo]]s

Revisió de 09:26 18 set 2016

Un dàtil.
Font de dàtils.

El dàtil és un dolça nadalenc o de Semana Santa, típic de Andalusia i atres zones de Espanya[1] elaborat en massa de farina, fregit en oli d'oliva i passat per mel.

Història

L'història del dàtil pot remontar-se a lo manco fins al sigle XVI sent provablement molt més antic. La primera referència lliterària la trobem en La Bledana andalusa (1528) de Francisco Delicat, obra en la que és mencionat com a part del repertori culinari de la protagonista. En el 1791 és mencionat en el sainet anònim Els Locos de Major Marca. Aixina mateix és mencionat en El capell de tres picos (1874) de Pedro Antonio de Alarcón. El dàtil està emparentat en la shebbakiyya marroquina, lo que sugerix un possible orige comú, potser andalusí. Mentres que el dàtil sol preparar-se en dates nadalenques o durant la Semana Santa, la shebbakiyya es consumix en freqüència durant el més de ramadà pel seu valor energètic, ideal per a trencar el dejuni. Això novament sugerix un orige comú associat a celebracions religioses que a la seua volta podria relacionar-se en atres frutes de paella que tenen el seu orige en la Pasqua judeua.

Característiques

A la massa se li sol donar sabor en sésam. El seu tamany i forma són variables, encara que en general sol ser una garrofa de massa en dos cantons oposts plegades cap al centre.

També s'elaboren en sucre, com una alternativa a la mel.

Vore també

Referències

  1. Argos Vergara (ed.). (en español). ISBN 84-7017-907-1.

Enllaços externs

Commons