Diferència entre les revisions de "Terminologia"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m (Text reemplaça - 'Vejau també' a 'Vore també')
m (→‎Informació general: dades > senyes)
 
Llínea 10: Llínea 10:
 
* identificació dels térmens assignats als conceptes
 
* identificació dels térmens assignats als conceptes
 
* en el cas de terminologia bilingüe o multilingüe, s'establix les correspondències entre els térmens en diferents idiomes
 
* en el cas de terminologia bilingüe o multilingüe, s'establix les correspondències entre els térmens en diferents idiomes
* elaboració de la terminologia, en paper o en [[Base de dades|bases de dades]]
+
* elaboració de la terminologia, en paper o en [[Base de senyes|bases de senyes]]
* gestió de bases de dades termològiques
+
* gestió de bases de senyes termològiques
 
* creació de nous térmens, segons siga necessari
 
* creació de nous térmens, segons siga necessari
  

Última revisió del 15:13 2 març 2020

Terminologia és l'estudi dels térmens i el seu us. Térmens són paraules i paraules compostes que s'utilisen en contexts específics. No s'ha de confondre en térmens en els usos coloquials, la forma abreujada de térmens tècnics (o térmens d'art) que es definixen dins d'un camp de disciplina o especialitat. La disciplina Terminologia estudia, entre atres coses, com els térmens d'art arriben a ser i les seues interrelacions dins d'una cultura.

Terminologia, per tant, denota una disciplina més formal que sistemàticament estudia l‘etiquetage o la designació de conceptes particulars a un o més camps temàtics o dominis de l'activitat humana, a través de la investigació i l'anàlisis dels térmens en el seu context, en el propòsit de documentar i promoure l'us correcte. Este estudi pot llimitar-se a una llengua o pot cobrir més d'una llengua al mateix temps 'terminologia multilingüe, terminologia bilingüe, etcétera), o pot centrar-se en estudis de térmens interdisciplinaris.

La terminologia no està conectada a la recuperació d'informació en cap manera, pero es va centrar en el significat i la transmissió de conceptes. Els «térmens» (és dir, térmens d'índex) utilisats en un context de recuperació d'informació no són els mateixos «t´wrmens» que s'utilisa en el context de la terminologia, ya que no són sempre els térmens d'art tècnics.

Informació general[editar | editar còdic]

La disciplina de la terminologia es basa en els seus principis teòrics propis i consistix principalment dels següents aspectes:

  • analisar els conceptes i estructures de concepte utilisats en un camp o domini d'activitat
  • identificació dels térmens assignats als conceptes
  • en el cas de terminologia bilingüe o multilingüe, s'establix les correspondències entre els térmens en diferents idiomes
  • elaboració de la terminologia, en paper o en bases de senyes
  • gestió de bases de senyes termològiques
  • creació de nous térmens, segons siga necessari

Tipo de terminologia[editar | editar còdic]

Es fa una distinció entre dos tipo de terminologia:

  • terminologia ad hoc, que s'ocupa d'un sol terme o un número llimitat de térmens
  • terminologia sistemàtica, que s'ocupa de tots els térmens d'un camp específic o àmbit d'activitat

La terminologia ad hoc és predominant en la professió de traducció, a on es requerix una traducció d'un terme específic (o grup de térmens) de forma ràpida per a resoldre un problema de traducció en particular.

Terminologia com a disciplina[editar | editar còdic]

Com a disciplina, la terminologia es relaciona en traducció, al costat de la qual se sol ensenyar a les universitats i escoles de traducció. Grans departaments de traducció i agències de traducció a sovint tenen una secció de terminologia, o es requerixen traductors per fer investigació terminològica.

Tipologia[editar | editar còdic]

La terminologia també és definida pel context, l'estudi dels térmens ocupat principalment en l'organisació d'ells pel context en qué s'utilisen. Estes contexts poden ser:

Referències[editar | editar còdic]

Vore també[editar | editar còdic]