Diferència entre les revisions de "Maria Teresa Oller"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 1: Llínea 1:
'''Maria Teresa Oller Benlloch''', naixqué en Valéncia. Des de molt menuda, inicià el seu aprenentage musical, primer en sa mare i després rebé classes de l'ilustre clavecinista Amparo Garrigues.
+
'''Maria Teresa Oller Benlloch''', naixqué en Valéncia en [[1926]]. Des de molt menuda, inicià el seu aprenentage musical, primer en sa mare i després rebé classes de l'ilustre clavecinista Amparo Garrigues.
 +
 
 +
En sa casa n'hi havia un favorable ambient musical que propicià la seua vocació per la música des de chiqueta. Sa mare era pianista i son pare, doctor en dret, tenia gran amistat en el músic valencià [[Eduardo López Chavarri]]. Este músic es convertiria en u dels professors de Maria Teresa Oller.
  
 
Els seus estudis musicals els cursà en el Conservatori Superior de Musica de Valéncia, obtenint el "Premi Extraordinari" en les disciplines de Piano i Composició. Discípula predilecta del Mestre Palau en qui completà
 
Els seus estudis musicals els cursà en el Conservatori Superior de Musica de Valéncia, obtenint el "Premi Extraordinari" en les disciplines de Piano i Composició. Discípula predilecta del Mestre Palau en qui completà
els seus estudis en Composició, Direcció de Cors i Orquesta i Pedagogia Musical. En [[1954]] obtingué una Pensió de la [[Diputació de Valéncia]] per a perfeccionar estudis de composició.
+
els seus estudis en Composició, Direcció de Cors i Orquesta i Pedagogia Musical. Després de finalisar els seus estudis, perfeccionà la direcció en els mestres Ernest Jamack i [[Rafael Benedito]]. En [[1954]] obtingué una Pensió de la [[Diputació de Valéncia]] per a perfeccionar estudis de composició.
  
 
En 1954 funda la Agrupació Vocal de Càmara de Valéncia i en [[1974]] es feu càrrec de la direcció de la Coral Polifònica Valentina. Es membre de l'Institut Valencià de Musicologia de l'Institució Alfons El Magnànim (Diputació
 
En 1954 funda la Agrupació Vocal de Càmara de Valéncia i en [[1974]] es feu càrrec de la direcció de la Coral Polifònica Valentina. Es membre de l'Institut Valencià de Musicologia de l'Institució Alfons El Magnànim (Diputació
Llínea 23: Llínea 25:
 
*"Panorámica de la música y la danza tradicional valenciana". En coautoria. María Teresa Oller i [[Enric Martí i Mora]]. Valencia. Servicio de Publicaciones. Any 1998. ISBN 84-7721-487-5
 
*"Panorámica de la música y la danza tradicional valenciana". En coautoria. María Teresa Oller i [[Enric Martí i Mora]]. Valencia. Servicio de Publicaciones. Any 1998. ISBN 84-7721-487-5
 
*"Canciones tradicionales de niños, para niños". Editat per l'[[Universitat Politècnica de Valéncia]]. Any 2009.
 
*"Canciones tradicionales de niños, para niños". Editat per l'[[Universitat Politècnica de Valéncia]]. Any 2009.
*"Cuadernos de música folklorica valeciana 2. Danzas y canciones danzadas". Cuadernos de Música Folklorica Valenciana. Tomo I. Enero Marzo 1951. Núm 2. Ed. Instituto Valenciano de Musicología. Institució Alfons El Magnànim. 1951.
+
*Madrigales y Canciones Polifónicas. Autores anónimos de los siglos XVI y XVII. Archiu de la S.I.M. Catedral de Valencia, Instituto Valenciano de Musicología, Institució Alfons el Magnànim, Diputació de Valéncia, Valéncia, 1958.
 +
*"Danzas y Canciones danzadas", Cuadernos de Música Folklórica Valenciana, n.° 2, Institut Valencià de Musicologia, Institució Alfons el Magnànim, Diputació de Valéncia, Valéncia, 1951.
 +
*"Canciones y Danzas de la Sierra Mariola", Cuadernos de Música Folklórica Valenciana, n.° 10, Institut Valencià de Musicologia, Institució Alfons el Magnànim, Diputació de Valéncia, Valéncia, 1960.
 +
*"Canciones y Danzas del Valle de Albaida", Cuadernos de Música Folklórica Valenciana, n.° 12-13, Instituto Valenciano de Musicología, Institució Alfons el Magnànima, Diputació de Valéncia, Valéncia, 1967.
 +
*"Función expresiva de la armonía en las obras corales de Manuel Palau", Archivo de Arte Valenciano, Valencia, 1993.
 +
*"La canción de trilla del arroz en la valenciana ribera del Júcar", Revista de Dialectología y Tradiciones populares, n.° 25, 1969.
 +
*"Canciones y danzas de la Serranía Valenciana", en Diari [[Levante]], 3-X-1975; "Timbres y tonadas de la Baja Serranía", en Diari Levante, 9-X-1975; "Canciones trovadorescas en la medieval villa de Alpuente", en Diari Levante, ll-XI-1975; "Abundantes y expresivas canciones populares en Palma de Gandía" en Diari Levante, 27-XII-1975.
 +
*"Danzas de Titaguas", Cuadernos de Música Folklórica Valenciana (Segunda época), n.° 2. En Coautoria. SEGUÍ, S., OLLER, M.a T., PARDO, F. y JESÚS MARÍA, J. A. Instituto de Etnología Valenciana, Sección de Folklore Musical, Institució Alfons el Magnànim, Diputació de Valéncia, Valéncia, 1979.
 +
*"Cancionero Musical de la Provincia de Valencia". En Coautoria. SEGUÍ, S., OLLER, M.ª T, LÓPEZ, J. L., PARDO, F. i GARRIDO, S. Institució Alfons el Magnànim, Diputació de Valéncia, Valéncia, 1980.
 +
*"Cancionero Musical de la Provincia de Castellón". En Coautoria. SEGUÍ, S., OLLER, M.a T., PITARCH, R. i LÓPEZ, J. L. Caja Segorbe - Caixa de Valéncia - Fundación Caja Segorbe, Valéncia, 1990.
 +
(13) OLLER, M.a T. y PARDO, F.: Los Mayos en el Campo de Requena-Utiel y otras comarcas valencianas, Centro de Estudios Requenenses, Requena, 1997.
 +
*"Panorámica de la música y la danza tradicional valenciana". [[Universitat Politècnica de Valéncia]], Valéncia, 1998. Els comentaris de les danses son d'[[Enric Martí i Mora]].
 +
*Comentaris de Maria Teresa Oller en el disc "Arraíls", Lo Rat Penat, Grup de danses i Cor popular, Valéncia, 1982.
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Revisió de 02:11 8 dec 2010

Maria Teresa Oller Benlloch, naixqué en Valéncia en 1926. Des de molt menuda, inicià el seu aprenentage musical, primer en sa mare i després rebé classes de l'ilustre clavecinista Amparo Garrigues.

En sa casa n'hi havia un favorable ambient musical que propicià la seua vocació per la música des de chiqueta. Sa mare era pianista i son pare, doctor en dret, tenia gran amistat en el músic valencià Eduardo López Chavarri. Este músic es convertiria en u dels professors de Maria Teresa Oller.

Els seus estudis musicals els cursà en el Conservatori Superior de Musica de Valéncia, obtenint el "Premi Extraordinari" en les disciplines de Piano i Composició. Discípula predilecta del Mestre Palau en qui completà els seus estudis en Composició, Direcció de Cors i Orquesta i Pedagogia Musical. Després de finalisar els seus estudis, perfeccionà la direcció en els mestres Ernest Jamack i Rafael Benedito. En 1954 obtingué una Pensió de la Diputació de Valéncia per a perfeccionar estudis de composició.

En 1954 funda la Agrupació Vocal de Càmara de Valéncia i en 1974 es feu càrrec de la direcció de la Coral Polifònica Valentina. Es membre de l'Institut Valencià de Musicologia de l'Institució Alfons El Magnànim (Diputació de Valéncia) en el que realisà diferents investigacions folclòriques.

La seua investigació, en la que destaca la seu llabor de recolecció i de treball de camp, també la porta a treballar en l'Archiu de la Catedral Metropolitana de Valéncia. Ha segut ponent de temes de cançó i dansa popular en diferents congressos, colaboradora del diari Las Provincias, a on publicà diferents treballs d'investigació a mes d'eixercir de critica musical de concerts i operes celebrats en Valéncia.

En 1960 s'incorporà a la docència com a professora numeraria d'Harmonia del Conservatori Superior de Musica de Valéncia, a on també ostentà els càrrecs de Vicesecretaria, Cap d'Estudis i Secretaria. Es Acadèmica de Número de la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles des del 13 de maig de 1986. Assessora del Cor Popular i del Grup de Danses de Lo Rat Penat. Cap de la Secció de Musicologia d'esta entitat, i la seua persona ha donat nom a l'Escola de Dansa "Maria Teresa Oller" que se fundà en Lo Rat Penat en 1983 i que fon dirigida durant molts anys pel seu discípul Enric Martí i Mora.

El seu currículum es amplissim en premis, publicacions i composició d’obres (corals, concerts, cançons, obres pianistiques, etc.), pero es de resenyar la seua participació en l'equip que preparà el • •, editat per la Diputacio de Valencia i diferents numeros dels • •. Es coautora del llibre • editat per Lo Rat Penat en 1994, entre atres.

L'Ajuntament de Valéncia li ha dedicat un carrer en la Ciutat de Valéncia, en el barri de Marchalenes.

Obres

  • "Cançons narratives valencianes". Edita Lo Rat Penat. Any 2000. ISBN 84-89069-66-2
  • "Contar i cantar. Recull de narracions i cançons populars valencianes". En Coautoria. Maria Teresa Oller i Vicent Ramon Calatayud. Ed. Lo Rat Penat. Colecció Rodamon. Any 1994. Valéncia. 81 pàgines.
  • "Panorámica de la música y la danza tradicional valenciana". En coautoria. María Teresa Oller i Enric Martí i Mora. Valencia. Servicio de Publicaciones. Any 1998. ISBN 84-7721-487-5
  • "Canciones tradicionales de niños, para niños". Editat per l'Universitat Politècnica de Valéncia. Any 2009.
  • Madrigales y Canciones Polifónicas. Autores anónimos de los siglos XVI y XVII. Archiu de la S.I.M. Catedral de Valencia, Instituto Valenciano de Musicología, Institució Alfons el Magnànim, Diputació de Valéncia, Valéncia, 1958.
  • "Danzas y Canciones danzadas", Cuadernos de Música Folklórica Valenciana, n.° 2, Institut Valencià de Musicologia, Institució Alfons el Magnànim, Diputació de Valéncia, Valéncia, 1951.
  • "Canciones y Danzas de la Sierra Mariola", Cuadernos de Música Folklórica Valenciana, n.° 10, Institut Valencià de Musicologia, Institució Alfons el Magnànim, Diputació de Valéncia, Valéncia, 1960.
  • "Canciones y Danzas del Valle de Albaida", Cuadernos de Música Folklórica Valenciana, n.° 12-13, Instituto Valenciano de Musicología, Institució Alfons el Magnànima, Diputació de Valéncia, Valéncia, 1967.
  • "Función expresiva de la armonía en las obras corales de Manuel Palau", Archivo de Arte Valenciano, Valencia, 1993.
  • "La canción de trilla del arroz en la valenciana ribera del Júcar", Revista de Dialectología y Tradiciones populares, n.° 25, 1969.
  • "Canciones y danzas de la Serranía Valenciana", en Diari Levante, 3-X-1975; "Timbres y tonadas de la Baja Serranía", en Diari Levante, 9-X-1975; "Canciones trovadorescas en la medieval villa de Alpuente", en Diari Levante, ll-XI-1975; "Abundantes y expresivas canciones populares en Palma de Gandía" en Diari Levante, 27-XII-1975.
  • "Danzas de Titaguas", Cuadernos de Música Folklórica Valenciana (Segunda época), n.° 2. En Coautoria. SEGUÍ, S., OLLER, M.a T., PARDO, F. y JESÚS MARÍA, J. A. Instituto de Etnología Valenciana, Sección de Folklore Musical, Institució Alfons el Magnànim, Diputació de Valéncia, Valéncia, 1979.
  • "Cancionero Musical de la Provincia de Valencia". En Coautoria. SEGUÍ, S., OLLER, M.ª T, LÓPEZ, J. L., PARDO, F. i GARRIDO, S. Institució Alfons el Magnànim, Diputació de Valéncia, Valéncia, 1980.
  • "Cancionero Musical de la Provincia de Castellón". En Coautoria. SEGUÍ, S., OLLER, M.a T., PITARCH, R. i LÓPEZ, J. L. Caja Segorbe - Caixa de Valéncia - Fundación Caja Segorbe, Valéncia, 1990.

(13) OLLER, M.a T. y PARDO, F.: Los Mayos en el Campo de Requena-Utiel y otras comarcas valencianas, Centro de Estudios Requenenses, Requena, 1997.

  • "Panorámica de la música y la danza tradicional valenciana". Universitat Politècnica de Valéncia, Valéncia, 1998. Els comentaris de les danses son d'Enric Martí i Mora.
  • Comentaris de Maria Teresa Oller en el disc "Arraíls", Lo Rat Penat, Grup de danses i Cor popular, Valéncia, 1982.

Enllaços externs