Diferència entre les revisions de "Sifra"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «Una '''sifra''' (de l'àrap ''sifr'', que vol dir zero) o dígit (del llatí dit) és un signe o caràcter que servix per a representar un número. En [...»)
 
m
Llínea 1: Llínea 1:
Una '''sifra''' (de l'àrap ''sifr'', que vol dir zero) o dígit (del llatí [[dit]]) és un signe o caràcter que servix per a representar un [[número]]. En [[matemàtiques]] i [[ciència]] de la [[computació]], un dígit numèric és un símbol, v.g. 3, usat en [[numeral]]s (combinacions de símbols), v.g. 37, per a representar [[numero]]s ([[Número sancer|sancer]]s o [[Número real|real]]s) en [[sistema de numeració|sistemes de numeració]] [[Notació posicional|posicional]]s.  
+
Una '''sifra''' (de l'[[àrap]] ''sifr'', que vol dir zero) o dígit (del [[llatí]] [[dit]]) és un signe o caràcter que servix per a representar un [[número]]. En [[matemàtiques]] i [[ciència]] de la [[computació]], un dígit numèric és un símbol, v.g. 3, usat en [[numeral]]s (combinacions de símbols), v.g. 37, per a representar [[numero]]s ([[Número sancer|sancer]]s o [[Número real|real]]s) en [[sistema de numeració|sistemes de numeració]] [[Notació posicional|posicional]]s.  
  
El terme [[dígit]] ve de que els 10 [[dit]]s corresponen als 10 dígits en el sistema numèric comú en base [[10|dèu]], ço és, un dígit decimal.  
+
El terme [[dígit]] ve de que els 10 [[dit]]s corresponen als 10 dígits en el sistema numèric comú en base [[10|dèu]], és dir, un dígit decimal.  
  
 
Eixemples de dígits inclouen quansevol dels caràcters decimals des de "0" fins "9", o dels caràcters del [[Còdic binari|sistema binari]] "0" o "1", i els dígits "0"..."9", "[[A]]",...,"[[F]]" usats en el [[sistema hexadecimal]].  
 
Eixemples de dígits inclouen quansevol dels caràcters decimals des de "0" fins "9", o dels caràcters del [[Còdic binari|sistema binari]] "0" o "1", i els dígits "0"..."9", "[[A]]",...,"[[F]]" usats en el [[sistema hexadecimal]].  

Revisió de 11:24 3 abr 2020

Una sifra (de l'àrap sifr, que vol dir zero) o dígit (del llatí dit) és un signe o caràcter que servix per a representar un número. En matemàtiques i ciència de la computació, un dígit numèric és un símbol, v.g. 3, usat en numerals (combinacions de símbols), v.g. 37, per a representar numeros (sancers o reals) en sistemes de numeració posicionals.

El terme dígit ve de que els 10 dits corresponen als 10 dígits en el sistema numèric comú en base dèu, és dir, un dígit decimal.

Eixemples de dígits inclouen quansevol dels caràcters decimals des de "0" fins "9", o dels caràcters del sistema binari "0" o "1", i els dígits "0"..."9", "A",...,"F" usats en el sistema hexadecimal. En un sistema de numeració donat, si la base (radical, en angés radix) és un número sancer, llavors el número de dígits usats és sempre igual al valor absolut de la base.


Símbols

En els sistemes de numeració, les sifres se combinen de forma que representen els números. Si tenen un valor fixat, com per eixemple en la numeració romana, se parla de notació aditiva. En canvi, si el valor està determinat per la posició del dígit, se parla de notació posicional.


Valor 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 200 300 400 500 600 700 800 900 1 000 10 000
Sifres àraps, alfabet occidental ا ب ج د ه و ز ح ط ي ك ل م ن ص ع ف ض ق ر س ت ث خ ذ ظ غ ش
Sifres àraps, alfabet oriental ا ب ج د ه و ز ح ط ي ك ل م ن س ع ف ص ق ر ش ت ث خ ذ ض ظ غ
Sifres àraps oriental ٠ ١ ٢ ٣ ٤ ٥ ٦ ٧ ٨ ٩
Sifres àraps extrem orient ۰ ۱ ۲ ۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹
Sifres chinenques o japoneses
Sifres europees 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Sifres gregues jòniques α β γ δ ε ϛ ζ η θ ι κ λ μ ν ξ ο π ϟ ρ σ τ υ φ χ ψ ω ϡ
Sifres hebrees א ב ג ד ה ו ז ח ט י כ ל מ נ ס ע פ צ ק ר ש ת (ך) (ם) (ן) (ף) (ץ)
Sifres romanes M
Sifres tailandeses

Vore també

Plantilla:Autoritat