Diferència entre les revisions de "Pedra calcàrea"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «thumb|Formació calcàrea d'orige [[circulació hidrotermal|hidrotermal en Pamukkale, Turquia.]] La '''pedra calcàrea''' é...».)
 
 
(No se mostren 3 edicions intermiges del mateix usuari)
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[Archiu:Pamukkale00.JPG|thumb|Formació calcàrea d'orige [[circulació hidrotermal|hidrotermal]] en [[Pamukkale]], [[Turquia]].]]
 
[[Archiu:Pamukkale00.JPG|thumb|Formació calcàrea d'orige [[circulació hidrotermal|hidrotermal]] en [[Pamukkale]], [[Turquia]].]]
La '''pedra calcàrea''' és una [[roca sedimentària]] composta majoritàriament (més del 50%) per [[carbonat de calci]] (CaCO<sub>3</sub>), generalment [[calcita]]. També pot contindre chicotetes quantitats de minerals com a [[argila]], [[hematites]], [[siderita]], [[quars]], etc., que modifiquen (de vegades sensiblement) el color i el grau de cohesió de la roca. El caràcter pràcticament monomineral de les calcàrees permet reconéixer-les fàcilment gràcies a dos característiques físiques i químiques fonamentals de la calcita: és menys dura que el [[coure]] (la seua durea en l'[[escala de Mohs]] és de 3) i reacciona en efervescència en presència d'[[àcit|àcits]] tals com l'[[àcit clorhídric]].  Quan la roca comporta una proporció no negligible d'[[argila]] es parla de [[marga]].
+
La '''pedra calcàrea''' és una [[roca sedimentària]] composta majoritàriament (més del 50%) per [[carbonat de calci]] (CaCO<sub>3</sub>), generalment [[calcita]]. També pot contindre chicotetes cantitats de minerals com a [[argila]], [[hematites]], [[siderita]], [[quars]], etc., que modifiquen (de vegades sensiblement) el color i el grau de cohesió de la roca.  
  
 +
El caràcter pràcticament monomineral de les calcàrees permet reconéixer-les fàcilment gràcies a dos característiques físiques i químiques fonamentals de la calcita: és menys dura que el [[coure]] (la seua durea en l'[[escala de Mohs]] és de 3) i reacciona en efervescència en presència d'[[àcit|àcits]] tals com l'[[àcit clorhídric]].  Quan la roca comporta una proporció no negligible d'[[argila]] es parla de [[marga]].
 +
 +
[[Categoria:Geologia]]
 
[[Categoria:Roques sedimentàries]]
 
[[Categoria:Roques sedimentàries]]
 
[[Categoria:Calci]]
 
[[Categoria:Calci]]

Última revisió del 07:28 4 jun 2024

Formació calcàrea d'orige hidrotermal en Pamukkale, Turquia.

La pedra calcàrea és una roca sedimentària composta majoritàriament (més del 50%) per carbonat de calci (CaCO3), generalment calcita. També pot contindre chicotetes cantitats de minerals com a argila, hematites, siderita, quars, etc., que modifiquen (de vegades sensiblement) el color i el grau de cohesió de la roca.

El caràcter pràcticament monomineral de les calcàrees permet reconéixer-les fàcilment gràcies a dos característiques físiques i químiques fonamentals de la calcita: és menys dura que el coure (la seua durea en l'escala de Mohs és de 3) i reacciona en efervescència en presència d'àcits tals com l'àcit clorhídric. Quan la roca comporta una proporció no negligible d'argila es parla de marga.