Diferència entre les revisions de "Ciències socials"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m (dades > senyes)
 
(No es mostren 3 edicions intermiges d'2 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
Les '''ciències socials''' o '''humanes''' són les [[ciència|ciències]] que s'ocupen d'aspectes de l'home no tant en quant ser biològic sino en el seu aspecte d'individu que interacciona en atres dins d'un sistema o [[societat]] determinada. Es diferencien de les humanitats en el paper que otorguen a les dades i al mètodo científic, mentres que es distancien de les ciències experimentals perqué inclouen les representacions mentals i les suposicions dels individus estudiats (aspecte intern de l'observació).  
+
Les '''ciències socials''' o '''humanes''' són les [[ciència|ciències]] que s'ocupen d'aspectes de l'home no tant en quant ser biològic sino en el seu aspecte d'individu que interacciona en atres dins d'un sistema o [[societat]] determinada. Es diferencien de les humanitats en el paper que otorguen a les senyes i al método científic, mentres que es distancien de les ciències experimentals perqué inclouen les representacions mentals i les suposicions dels individus estudiats (aspecte intern de l'observació).  
  
 
Algunes ciències socials són:
 
Algunes ciències socials són:
Llínea 11: Llínea 11:
  
 
== Història ==
 
== Història ==
En l'[[Antiga Grècia]] no hi havia separació entre els tipo de ciència, tot era considerat coneiximent. El [[positivisme]] va escindir les branques del saber, que havien creixcut fins a exigir l'especialisació dels estudiosos per la impossibilitat d'abastar-les completament. El terme ciències socials apareix per primera vegada en el [[segle XIX]], en una obra de William Thompson.  
+
En l'[[Antiga Grècia]] no hi havia separació entre els tipo de ciència, tot era considerat coneiximent. El [[positivisme]] va escindir les branques del saber, que havien creixcut fins a exigir l'especialisació dels estudiosos per la impossibilitat d'abastar-les completament. El terme ciències socials apareix per primera vegada en el [[sigle XIX]], en una obra de William Thompson.  
  
Des del [[segle XX]] la investigació va anar unida a l'[[estadística]], buscant resultats comparables a atres àmbits científics. L'[[etnografia]], pero, va reivindicar la investigació qualitativa com a pròpia de les ciències socials, encara que compatible en atres mètodos d'anàlisis.
+
Des del [[sigle XX]] la investigació va anar unida a l'[[estadística]], buscant resultats comparables a atres àmbits científics. L'[[etnografia]], pero, va reivindicar la investigació qualitativa com a pròpia de les ciències socials, encara que compatible en atres métodos d'anàlisis.
  
 
{{Ciències aplicades}}
 
{{Ciències aplicades}}
 
+
{{Ciències socials}}
  
 
[[Categoria:Ciències socials| ]]
 
[[Categoria:Ciències socials| ]]

Última revisió del 15:28 2 març 2020

Les ciències socials o humanes són les ciències que s'ocupen d'aspectes de l'home no tant en quant ser biològic sino en el seu aspecte d'individu que interacciona en atres dins d'un sistema o societat determinada. Es diferencien de les humanitats en el paper que otorguen a les senyes i al método científic, mentres que es distancien de les ciències experimentals perqué inclouen les representacions mentals i les suposicions dels individus estudiats (aspecte intern de l'observació).

Algunes ciències socials són:

Història[editar | editar còdic]

En l'Antiga Grècia no hi havia separació entre els tipo de ciència, tot era considerat coneiximent. El positivisme va escindir les branques del saber, que havien creixcut fins a exigir l'especialisació dels estudiosos per la impossibilitat d'abastar-les completament. El terme ciències socials apareix per primera vegada en el sigle XIX, en una obra de William Thompson.

Des del sigle XX la investigació va anar unida a l'estadística, buscant resultats comparables a atres àmbits científics. L'etnografia, pero, va reivindicar la investigació qualitativa com a pròpia de les ciències socials, encara que compatible en atres métodos d'anàlisis.