Diferència entre les revisions de "Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
(No es mostren 14 edicions intermiges d'6 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
L''''Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana''' ('''IIFV''') és un organisme que treballa per la coordinació dels estudis de Filologia Catalana en la [[Comunitat Valenciana]]. Agrupa els departaments de Filologia Catalana de l'[[Universitat de Valéncia]] i l'[[Universitat d'Alacant]] i els estudiosos de lletres de l'[[Universitat Jaume I]] de [[Castelló]].
+
L''''Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana''' ('''IIFV''') és un organisme valencià d'ideologia [[Pancatalanisme|pancatalanista]] que treballa per la coordinació dels estudis de Filologia Catalana en la [[Comunitat Valenciana]]. Agrupa els departaments de Filologia Catalana de l'[[Universitat de Valéncia]] i l'[[Universitat d'Alacant]] i els estudiosos de lletres de l'[[Universitat Jaume I]] de [[Castelló]].
  
 
== Història ==
 
== Història ==
  
En 1978 se creà en l'objectiu de unificar la llengua valenciana en la catalana l'Institut Universitari de Filologia Valenciana com organisme de l'Universitat de Valéncia; la iniciativa de fon del professor pancatalaniste [[Manuel Sanchis Guarner]].
+
Té el seu orige en l'antic Institut de Filologia Valenciana (IFV), un organisme científic de l'Universitat de Valéncia especialisat en l'estudi de la [[llengua valenciana]] pero en l'any [[1978]] se creà el IIFV en l'objectiu de l'estudi llingüístic i lliterari del [[valencià]], dins del marc general de la llengua i la lliteratura catalana com a organisme de l'Universitat de Valéncia; l'iniciativa fon del professor pancatalaniste [[Manuel Sanchis Guarner]]. Posteriorment se sumaren al IIFV tres universitats de la [[Comunitat Valenciana]].
  
L'Institut estigué inactiu fins que per Orde de la Generalitat Valenciana del [[22 de novembre]] de l'any [[1994]] mamprengué les seues activitats unificadores, reactivant d'esta manera el [[Conflicte llingüístic valencià]].
+
L'Institut estigué inactiu fins que per Orde de la [[Generalitat Valenciana]] del [[22 de novembre]] de l'any [[1994]] mamprengué les seues activitats unificadores, reactivant d'esta manera el [[Conflicte llingüístic valencià]].
  
 +
A la mort de Manuel Sanchis Guarner fon el seu director [[Joan Fuster]] i despuix [[Antoni Ferrando Francés|Antoni Ferrando]] que ho ha segut durant els anys 1983-86 i 1992-2001.
 +
 +
== Enllaç extern ==
 +
*[http://web.ua.es/iifv/ Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana]
 +
 +
[[Categoria:Filologia]]
 
[[Categoria:Pancatalanisme]]
 
[[Categoria:Pancatalanisme]]
 +
[[Categoria:Catalanisme]]

Última revisió del 08:35 23 feb 2022

L'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV) és un organisme valencià d'ideologia pancatalanista que treballa per la coordinació dels estudis de Filologia Catalana en la Comunitat Valenciana. Agrupa els departaments de Filologia Catalana de l'Universitat de Valéncia i l'Universitat d'Alacant i els estudiosos de lletres de l'Universitat Jaume I de Castelló.

Història[editar | editar còdic]

Té el seu orige en l'antic Institut de Filologia Valenciana (IFV), un organisme científic de l'Universitat de Valéncia especialisat en l'estudi de la llengua valenciana pero en l'any 1978 se creà el IIFV en l'objectiu de l'estudi llingüístic i lliterari del valencià, dins del marc general de la llengua i la lliteratura catalana com a organisme de l'Universitat de Valéncia; l'iniciativa fon del professor pancatalaniste Manuel Sanchis Guarner. Posteriorment se sumaren al IIFV tres universitats de la Comunitat Valenciana.

L'Institut estigué inactiu fins que per Orde de la Generalitat Valenciana del 22 de novembre de l'any 1994 mamprengué les seues activitats unificadores, reactivant d'esta manera el Conflicte llingüístic valencià.

A la mort de Manuel Sanchis Guarner fon el seu director Joan Fuster i despuix Antoni Ferrando que ho ha segut durant els anys 1983-86 i 1992-2001.

Enllaç extern[editar | editar còdic]