Diferència entre les revisions de "Alternativa Universitària"
Llínea 23: | Llínea 23: | ||
{{Cita|''En este análisis, Lapiedra es calificado por De la Cierva como 'otro fanático pancatalanista, que dictó una orden de catalanización en la Universidad que fue impugnado por el grupo Alternativa Universitaria, cuyo presidente Juan García Sentandreu, de quien me atrevo a pronosticar un brillantísimo futuro político, con la dirección letrada del insigne abogado Vicente Giner Boira y su colega Juan Manuel Ricart Lumbreras, ganado en la Audiencia de Valencia, que estimó que el acuerdo de la Junta de Gobierno sobre la declaración del catalán como lengua de la Universidad 'adolece de vicio de inconstitucionalidad'. El rector abochornado, se mostró en desacuerdo total y replicó en otra de sus históricas frases: recurriremos. Con mucho más sentido común, Alternativa Universitaria le señalaba al derrotado rector el único camino digno: dimitir.'' | {{Cita|''En este análisis, Lapiedra es calificado por De la Cierva como 'otro fanático pancatalanista, que dictó una orden de catalanización en la Universidad que fue impugnado por el grupo Alternativa Universitaria, cuyo presidente Juan García Sentandreu, de quien me atrevo a pronosticar un brillantísimo futuro político, con la dirección letrada del insigne abogado Vicente Giner Boira y su colega Juan Manuel Ricart Lumbreras, ganado en la Audiencia de Valencia, que estimó que el acuerdo de la Junta de Gobierno sobre la declaración del catalán como lengua de la Universidad 'adolece de vicio de inconstitucionalidad'. El rector abochornado, se mostró en desacuerdo total y replicó en otra de sus históricas frases: recurriremos. Con mucho más sentido común, Alternativa Universitaria le señalaba al derrotado rector el único camino digno: dimitir.'' | ||
− | ''Y prosigue: En la primavera de 1987 el Tribunal Supremo ratificaba la sentencia de la Audiencia valenciana y quitaba de nuevo la razón a los pancatalanistas. El rector Lapiedra emitía un largo e inútil lamento índio en las columnas cómplices del diario gubernamental español.''|Ricardo de la Cierva y Hoces. 'Misterios de la Historia' (Cap. IX). Arreplegada la cita en el llibre ''[[Judes Valentins]]'' de J.P. Valencianos (Valéncia , 1991)}} | + | ''Y prosigue: En la primavera de 1987 el Tribunal Supremo ratificaba la sentencia de la Audiencia valenciana y quitaba de nuevo la razón a los pancatalanistas. El rector Lapiedra emitía un largo e inútil lamento índio en las columnas cómplices del diario gubernamental español.''|Ricardo de la Cierva y Hoces. 'Misterios de la Historia' (Cap. IX). Arreplegada la cita en el llibre ''[[Judes Valentins]]'' de J.P. Valencianos (Valéncia , 1991)}} |
== Referències == | == Referències == |
Última revisió del 11:43 10 ago 2024
Alternativa Universitària (AU) fon un sindicat valencianiste d'estudiants fundat per Juan García Sentandreu, llavors, un jove estudiant de Dret.
La Junta de Govern de l'Universitat de Valéncia, sent el seu rector Ramón Lapiedra, acordà, el 20 de juny de 1986, lo següent (traducció del català al valencià):
Alternativa Universitària va presentar dos recursos contenciós-administratius contra l'acort de la junta de govern de l'Universitat de Valéncia, en els que, per una part, s'alegava que, en otorgar-se la facultat de decisió de donar classes en català o castellà exclusivament als professors, es quebrava el dret a l'educació que tenen tots els espanyols, reconegut en la Constitució Espanyola de 1978, puix dita imposició obligaria a estudiar en una llengua estranya, no volguda pels alumnes, les matèries universitàries.
El segon recurs era per la denominació de la llengua plasmada per la junta de govern de l'universitat en dit acort i, especialment, en l'artícul sèptim dels nous Estatuts de l'Universitat, a on s'establia que la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana era la llengua catalana, quan en l'Estatut d'Autonomia llavors vigent, aprovat a penes dos anys abans, es parlava clarament d'idioma valencià i no de català.
L'11 de novembre de 1986, la Sala de lo Contenciós-Administratiu de l'Audiència Territorial de Valéncia va dictar sentència a favor d'Alternativa Universitària i contra la junta de govern de l'Universitat de Valéncia en un dels dos recursos presentats, declarant nuls els acorts presos per l'autoritat universitària per ser anticonstitucionals.
En l'any 1987 el Tribunal Suprem ratificaria la sentència de l'Audiència pero anys despuix, el Tribunal Constitucional fallaria en favor de l'universitat.