Diferència entre les revisions de "Ángel Sánchez Gozalbo"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
(No es mostren 6 edicions intermiges d'3 usuaris)
Llínea 10: Llínea 10:
 
| lloc_mort = [[Castelló de la Plana]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 
| lloc_mort = [[Castelló de la Plana]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 
}}
 
}}
'''Ángel Sánchez Gozalbo''' ([[Castelló de la Plana]], [[13 de febrer]] de [[1894]] - [[10 de març]] de [[1987]]) fon un mege, escritor i croniste [[Valencians|valencià]].
+
'''Ángel Sánchez Gozalbo''' ([[Castelló de la Plana]], [[13 de febrer]] de [[1894]] - [[10 de març]] de [[1987]]) fon un mege, escritor i croniste [[Valencians|valencià]].
  
 
== Biografia ==
 
== Biografia ==
Llínea 22: Llínea 22:
 
== Activitat cultural ==  
 
== Activitat cultural ==  
  
L'any [[1919]] participa en la fundació de la [[Societat Castellonenca de Cultura]] (SCC), sent el membre més jove entre els intelectuals que varen participar. En la seua época d'estudiant en [[Valéncia]], havia entrat en contacte en círculs lliteraris, lo que li va dur a implicar-se en diverses associacions i iniciatives de caràcter cultural, com la ''Asemmblea de Nostra Parla'' (Valéncia, juliol de [[1922]]) o [[Lo Rat Penat]]. Fon nomenat delegat en la ciutat de Castelló de la Plana per a l'elaboració del [[Diccionari Català-Valencià-Balear]]. També fon un dels signataris de les Bases ortogràfiques de 1932, conegudes com a [[Normes de Castelló]].
+
 
 +
En l'any [[1919]] participa en la fundació de la [[Societat Castellonenca de Cultura]] (SCC), sent el membre més jove entre els intelectuals que varen participar. En la seua época d'estudiant en [[Valéncia]], havia entrat en contacte en círculs lliteraris, lo que li va dur a implicar-se en diverses associacions i iniciatives de caràcter cultural, com la ''Asemmblea de Nostra Parla'' (Valéncia, juliol de [[1922]]) o [[Lo Rat Penat]]. Fon nomenat delegat en la ciutat de Castelló de la Plana per a l'elaboració del [[Diccionari Català-Valencià-Balear]]. També fon un dels signataris de les Bases ortogràfiques de 1932, conegudes com a [[Normes de Castelló]].
  
 
== Obra ==
 
== Obra ==
  
En la seua obra lliterària destaca per la seua dedicació a la narrativa breu, publicada generalment en revistes, a pesar de que l'any [[1930]] va publicar una colecció en el títul ''Bolangera de Dimonis''. També va publicar diversos ensajos històrics i de fraseologia lèxica.  
+
* ''Contribución al estudio de la grippe de 1918 en la provincia de Castellón: memoria presentada a la Universidad Central por Ángel Sánchez Gozalbo para optar al grado de doctor en medicina'' (1919)
 +
* ''Pintors del Maestrat: contribució a la història de la pintura valenciana quatrecentista'' ([[1932]])
 +
* ''Pintores de Morella: datos para la historia de la pintura valenciana de los siglos XIV y XV'' ([[1943]])
 +
 
 +
En la seua obra lliterària destaca per la seua dedicació a la narrativa breu, publicada generalment en revistes, a pesar de que l'any [[1930]] va publicar una colecció en el títul ''Bolangera de Dimonis'' ([[1931]]). També va publicar diversos ensajos històrics i de fraseologia lèxica.
  
 
== Vore també ==
 
== Vore també ==
Llínea 35: Llínea 40:
 
== Referències ==
 
== Referències ==
  
* GIMENO BETÍ, Lluís. ''Panorama sumario de las letras valencianas. Escritores castellonenses de los siglos XIX al XX''. Sociedad Castellonense de Cultura. Castellón de la Plana, 2006. ISBN: 84-86113-35-0
+
* GIMENO BETÍ, Lluís. ''Panorama sumari de les lletres valencianes. Escritors castellonencs dels sigles XIX al XX'' (Societat Castellonenca de Cultura. Castelló de la Plana, 2006). ISBN: 84-86113-35-0.
* ''Sánchez Gozalbo, el abnegado médico humanista, cronista e investigador'' per Antonio J. Gascó Sidro (''Parlem de Castelló'', nº 28, març 2022).
+
* GASCÓ SIDRO, Antonio J. ''Sánchez Gozalbo, el abnegado médico humanista, cronista e investigador'' (''Parlem de Castelló'', nº 28, març 2022).
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
Llínea 42: Llínea 47:
 
* [http://repositori.uji.es/xmlui/handle/10234/23472 Sánchez Gozalbo, Ángel - Repositori Universitat Jaume I]
 
* [http://repositori.uji.es/xmlui/handle/10234/23472 Sánchez Gozalbo, Ángel - Repositori Universitat Jaume I]
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/%C3%81ngel_S%C3%A1nchez_Gozalbo Ángel Sánchez Gozalbo en Wikipedia]
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/%C3%81ngel_S%C3%A1nchez_Gozalbo Ángel Sánchez Gozalbo en Wikipedia]
 +
* [https://elpais.com/espana/comunidad-valenciana/2021-10-28/los-nueve-nombres-del-callejo-franquista-de-castellon-bajo-el-foco-de-la-revision.html Los nueve nombres del callejero franquista de Castellón que están bajo el foco de la revisión - ''El País'']
  
 
[[Categoria:Biografies]]
 
[[Categoria:Biografies]]

Última revisió del 09:55 21 nov 2023

Ángel Sánchez Gozalbo
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Mege, escritor i croniste.
Naiximent: 13 de febrer de 1894
Lloc de naiximent: Castelló de la Plana, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 10 de març de 1987
Lloc de defunció: Castelló de la Plana, Regne de Valéncia, Espanya

Ángel Sánchez Gozalbo (Castelló de la Plana, 13 de febrer de 1894 - † 10 de març de 1987) fon un mege, escritor i croniste valencià.

Biografia[editar | editar còdic]

Estudià medicina en l'Universitat de Valéncia, obtenint la llicenciatura en l'any 1916 i posteriorment el doctorat en l'any 1918. Esta seria la seua professió, que va eixercir en Castelló de la Plana en l'especialitat d'anàlisis clínics.

Tenia el seu laboratori en una casa del carrer Vera de Castelló, en el seu laboratori tenia una gran biblioteca en llibres de medicina i d'història. En el pis de dalt de la vivenda, tenia peces artístiques de pintors i escultors castellonencs i valencians, com: Porcar, Adsuara, Godofredo Buenosaires, Sánchis Yago, Ramón Paús, entre atres.

Ángel Sánchez Gozalbo fon croniste de la ciutat de Castelló quan substituí a Lluís Revest degut al seu falliment. També estigué dirigint la Caixa d'Aforros i Mont de Pietat de Castelló

Activitat cultural[editar | editar còdic]

En l'any 1919 participa en la fundació de la Societat Castellonenca de Cultura (SCC), sent el membre més jove entre els intelectuals que varen participar. En la seua época d'estudiant en Valéncia, havia entrat en contacte en círculs lliteraris, lo que li va dur a implicar-se en diverses associacions i iniciatives de caràcter cultural, com la Asemmblea de Nostra Parla (Valéncia, juliol de 1922) o Lo Rat Penat. Fon nomenat delegat en la ciutat de Castelló de la Plana per a l'elaboració del Diccionari Català-Valencià-Balear. També fon un dels signataris de les Bases ortogràfiques de 1932, conegudes com a Normes de Castelló.

Obra[editar | editar còdic]

  • Contribución al estudio de la grippe de 1918 en la provincia de Castellón: memoria presentada a la Universidad Central por Ángel Sánchez Gozalbo para optar al grado de doctor en medicina (1919)
  • Pintors del Maestrat: contribució a la història de la pintura valenciana quatrecentista (1932)
  • Pintores de Morella: datos para la historia de la pintura valenciana de los siglos XIV y XV (1943)

En la seua obra lliterària destaca per la seua dedicació a la narrativa breu, publicada generalment en revistes, a pesar de que l'any 1930 va publicar una colecció en el títul Bolangera de Dimonis (1931). També va publicar diversos ensajos històrics i de fraseologia lèxica.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

  • GIMENO BETÍ, Lluís. Panorama sumari de les lletres valencianes. Escritors castellonencs dels sigles XIX al XX (Societat Castellonenca de Cultura. Castelló de la Plana, 2006). ISBN: 84-86113-35-0.
  • GASCÓ SIDRO, Antonio J. Sánchez Gozalbo, el abnegado médico humanista, cronista e investigador (Parlem de Castelló, nº 28, març 2022).

Enllaços externs[editar | editar còdic]