Diferència entre les revisions de "Sesga"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
(No es mostren 20 edicions intermiges d'4 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
Sesga es un llogaret que pertany a la poblacio d'Ademuz i a la comarca del Raco d'Ademuz, en la Comunitat Valenciana.
+
[[File:1-Sesga-arquitecturaVernacular (2006)-6.jpg|thumb|250px|Pedania de Sesga en [[Ademús]].]]
 +
'''Sesga''' és un [[Pedania|llogaret]] que pertany a la població d'[[Ademús]] i a la comarca d'[[El Racó d'Ademús]], en la [[Comunitat Valenciana]].
  
El llogaret, conta en patrimoni historic/cultural com l'Esglesia de l'Immaculada Concepcio o el Castell de Sesga. Conta en la font de Sesga, llavaor i cementeri. A modo d'anecdota, tambe te en bon estat l'edifici municipal que albergava l'escola, el forn i el calabos.
+
== Història ==
 +
Encara que l'orige de l'assentament és molt anterior, Sesga comença a estar documentada en el [[sigle XVI]]. És a finals d'esta centuria que es va concloure la seua [[ermita]] de la Puríssima Concepció, consagrada pel bisbe Juan Bautista Pérez.
  
Segons la web d'Ademuz, Sesga te 8 habitants.
+
Bona part de les notícies sobre Sesga provenen de fonts eclesiàstiques, en particular les visites pastorals. La primera referència a Sesga en les Relacions «ad limina» dels bisbes de [[Sogorp]] data de l'any [[1656]], durant el pontificat del bisbe fra Francisco Gavaldá Guasch ([[1652]]-[[1660]]), qui va constituir un vicari para Sesga i Mas del Olmo, que abdós llogarets compartien.​
 +
 
 +
== Demografia ==
 +
Segons Pascual Madoz, a mitan del [[sigle XIX]] el llogaret tenia 271 habitants, situant-la a tres hores de camí de la vila.​ En la [[década de 1960]] esta població s'havia reduït a 150 habitants.
 +
 
 +
Segons veïns que tenen la seua segona residencia en Sesga, actualment la població conta en dos famílies que viuen en ella durant tot l'any, encara que en ponts i [[Semana Santa]] els veïns pràcticament són mig centenar i en [[estiu]] poden reunir-se en la població unes 200 persones.
 +
 
 +
== Monuments ==
 +
El llogaret, conta en patrimoni històric-cultural com l'Iglésia de l'Immaculada Concepció o el Castell de Sesga. Conta en la font de Sesga, llavador i cementeri. A modo d'anècdota, també te en bon estat l'edifici municipal que albergava l'escola, el forn i el calabós.
 +
 
 +
== Vore també ==
 +
* [[Anex:Municipis de la província de Valéncia]]
 +
* [[Ademús]]
 +
 
 +
== Referències ==
 +
<references/>
 +
* [https://www.ademuz.es Ajuntament d'Ademús]
 +
* [https://www.dival.es/es Diputació provincial de Valéncia]
 +
* [https://www.fvmp.es/fvmp3/guia Federació Valenciana de Municipis i províncies - Guia Turística] D'a on s'ha extret informació en el seu consentiment. [http://es.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Autorizaci%C3%B3n_de_copia_de_web/Federaci%C3%B3n_Valenciana_de_Municipios_y_Provincias]
 +
* [https://web.archive.org/web/20150216011800/http://www.ive.es/ Instituto Valenciano de Estadística]
 +
 
 +
== Bibliografia ==
 +
* [[Ampar Cabanes|Cabanes Pecourt, María de los Desamparados]], [[Abelardo Herrero Alonso|Herrero Alonso, Abelardo]] i [[Ramón Ferrer Navarro|Ferrer Navarro, Ramon]]. ''Documentos y datos para un estudio toponímico de la Región valenciana'' (Valencia, 1981) VV.AA.
 +
* [[Antoni Josep Cavanilles|Cavanilles, Antoni Josep]]. Observacions sobre l'Història natural, Geografia, Agricultura, Població i fruts del Regne de Valéncia. Valéncia: Editorial Albatros, 1995, edició facsimilar de la realisada en 1795 en l'Imprenta Real de Madrit
 +
* Eslava Blasco, R.: Ademuz y su patrimonio histórico-artístico. Ademuz, 2007. ISBN 978-84-606-4251-0
 +
* [[Gaspar Juan Escolano|Escolano, Gaspar Juan]]. Décadas de la Historia de Valencia
 +
* [https://web.archive.org/web/20070126024634/http://www.portaveu.gva.es/guia/guiaComunicacion2005.pdf Guía de comunicación de la Comunidad Valenciana 2005]
 +
* Madoz, Pascual (1849). «Diccionario Geográfico-Estadístico-Histórico de España y sus posesiones de Ultramar»
 +
 
 +
== Enllaços externs ==
 +
{{Commonscat|Sesga}}
 +
 
 +
[[Categoria:Pedanies de la Província de Valéncia]]

Última revisió del 18:54 16 set 2024

Pedania de Sesga en Ademús.

Sesga és un llogaret que pertany a la població d'Ademús i a la comarca d'El Racó d'Ademús, en la Comunitat Valenciana.

Història[editar | editar còdic]

Encara que l'orige de l'assentament és molt anterior, Sesga comença a estar documentada en el sigle XVI. És a finals d'esta centuria que es va concloure la seua ermita de la Puríssima Concepció, consagrada pel bisbe Juan Bautista Pérez.​

Bona part de les notícies sobre Sesga provenen de fonts eclesiàstiques, en particular les visites pastorals. La primera referència a Sesga en les Relacions «ad limina» dels bisbes de Sogorp data de l'any 1656, durant el pontificat del bisbe fra Francisco Gavaldá Guasch (1652-1660), qui va constituir un vicari para Sesga i Mas del Olmo, que abdós llogarets compartien.​

Demografia[editar | editar còdic]

Segons Pascual Madoz, a mitan del sigle XIX el llogaret tenia 271 habitants, situant-la a tres hores de camí de la vila.​ En la década de 1960 esta població s'havia reduït a 150 habitants.

Segons veïns que tenen la seua segona residencia en Sesga, actualment la població conta en dos famílies que viuen en ella durant tot l'any, encara que en ponts i Semana Santa els veïns pràcticament són mig centenar i en estiu poden reunir-se en la població unes 200 persones.

Monuments[editar | editar còdic]

El llogaret, conta en patrimoni històric-cultural com l'Iglésia de l'Immaculada Concepció o el Castell de Sesga. Conta en la font de Sesga, llavador i cementeri. A modo d'anècdota, també te en bon estat l'edifici municipal que albergava l'escola, el forn i el calabós.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons