Diferència entre les revisions de "Bloc Llatí"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «El '''Bloc Llatí''' (en italià: *locco Latino; en francés: Bloc Latine; en portugués: Bloco Latino) va ser una aliança proposta pel Duce italià Benito M...»)
(Sense diferències)

Revisió de 19:56 25 dec 2015

El Bloc Llatí (en italià: *locco Latino; en francés: Bloc Latine; en portugués: Bloco Latino) va ser una aliança proposta pel Duce italià Benito Mussolini, que en 1927 va propondre la formació d'un bloc entre Itàlia, França, Espanya, i Portugal, la qual constituiria una aliança basada en la civilisació llatina i la cultura comuna entre estes nacions. La proposta va ser discutida públicament entre els governs d'Itàlia, Espanya i la França de Vichy durant la Segona Guerra Mundial.

Història

Més allà de la proposta feta per Mussolini, la idea també va ser acariciada fòra d'Itàlia. Durant la década de 1930 el primer ministre francés Pierre Laval, com atres polítics conservadors del seu país, va manifestar el seu respal per l'establiment un Bloc llatí junt a Itàlia i Espanya.

Durant la Segona Guerra Mundial la proposta va ser discutida entre *Mussolini, el dictador espanyol Francisco Franco, i el líder de la França de Vichy, el mariscal Philippe Petain. No obstant, les conversacions mai varen aplegar a materialisar-se i no es va aplegar a constituir aliança entre estes nacions. El principal esforç va estar encaminat en la creació d'un "Eix Roma-Madrit", en el qual Franco adquiriria una participació personal: el «generalísimo» Franco es va entrevistar en el mariscal Petain en Montpellier en octubre de 1940 per a discutir la idea, i en *Mussolini en Bordighera en febrer de 1941.

En un principi, durant la lluita Alemània va recolzar la proposta per a la creació d'un Bloc Llatí i la propaganda alemana va recolzar a la propaganda italiana favorint esta possibilitat. En octubre de 1940 el Führer Adolf Hitler va viajar a Hendaya, en la frontera hispà-francesa, para reunir-se en Franco i propondre-li la formació d'una aliança junt a Itàlia i la França de Vichy per a unir-se en la lluita que Itàlia sostenia contra els britànics en la Mar Mediterrànea. Els esforços alemans també varen ser en va, ya que esta possibilitat mai va aplegar a materialisar-se. El mariscal Petain es va mostrar massa recelos de que l'Imperi colonial francés poguera caure en mans del Regne Unit, i Franco no es va mostrar clar en el compromís d'unir-se a les potencies de l'Eix en la seua entrada en la lluita. Per si fora poc, les derrotes militars sofrides pels italians en Líbia i Grècia els varen alluntar encara més de poder tindre capacitat per a forjar una aliança llatina.