Diferència entre les revisions de "Filigrana"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «Una '''filigrana''' o '''marca a l'aigua''' és una image translúcida formada per diferència d’espessor en un paper. S’usa per ad evitar la [[falsific...».)
(Sense diferències)

Revisió de 12:02 21 abr 2010

Una filigrana o marca a l'aigua és una image translúcida formada per diferència d’espessor en un paper.

S’usa per ad evitar la falsificació de documents, mostrar l’autenticitat de l’orige de’algún paper o imprés, d’adorn o de marca del fabricant.

El nom de "marca a l'aigua", prove de que les filigranes pareixen dibuixos fets en aigua.

Durant l’època de la elaboración tradicional del papel, estes marques, en forma de símbols, escuts o logotips, distinguíen ad uns fabricantes d’atres. Per este motiu, les filigranes suponen una informació important en la datació i procedència de llibres antics.

Com a curiositat, es sap que entre els sigles XV i XVII, els molins paperers catalans solien falsificar ses filigranes per a vendre el paper català com si fora paper de Gènova o d’Amalfi, puix el paper italià era molt més apreciat per la seua calitat.

Actualment, la filigrana te un us més artesanal i es sol realisar en "tires" de colors de paper bond, especialment en els billets i checs. Igualment, s’usen en targetes de felicitació, figures ornamentals, bustos i diorames.

Fabricació

Es crea durant el procés de fabricació, quan la fulla està encara tendra, a base d’aplicar un rul nomenat "Dandy". Este, és un cilindre buit recobert per una malla (generalment metàlica) que te soldat un relleu en el dibuix o lletres de la filigrana. Ademés, el “Dandy” pot usar-se per a marcar la verjura, una sèrie de marques horisontals que servixen per a que el paper aparente més vellea.

Dita tècnica te son origen en Bolonya, Itàlia, en 1282, i era usada pels fabricants de paper per a indentificar i donar prestigi a son producte. Posteriorment, es viu sa utilitat com a marca de seguritat contra la falsificació paperera.

Les filigranes poden inclús replicar gravats i pintures complicades, a base d’aplicar un gravat més detallat en el “Dandy”. Dita tècnica s’usà per primera volta en 1848 i aporta a les filigranes una riquea tonal que imita una escala de grissos.

La filigrana d’alta seguritat és impossible de falsificar per fotocopia, scanner o impresió, ya que forma part del paper. La filigrana redona és un element de seguritat i autentificació altament recomanat pel Congrés d'Interpol de 1992 per a la verificació de documents.

Us en filatèlia

En filatèlia, la filigrana és una característica clau de les estampetes. La típica filigrana postal sol ser una corona o atres símbols nacionals.

Us en informàtica

Per analogía, en informàtica es denomina marca a l'aigua (o watermark) a la incorporació en les imagens de firmes digitals o informació invisible que permitix demostrar l’orige del material en copyright. (vore marca a l'aigua digital)

Vore ademés

Enllaços externs

Categoría:Paperería Categoría:Criptografía Categoría:Sagells