Diferència entre les revisions de "Dionisio Ridruejo"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «'''Dionisio Ridruejo Jiménez''' (El Burgo de Osma, Sòria, 12 d'octubre de 1912 - Madrit, 29 de juny de 1975), fon un escritor, poe…»)
(Sense diferències)

Revisió de 10:45 3 gin 2025

Dionisio Ridruejo Jiménez (El Burgo de Osma, Sòria, 12 d'octubre de 1912 - Madrit, 29 de juny de 1975), fon un escritor, poeta i polític espanyol pertanyent a la generació del 36 o primera generació poètica de posguerra.

Membre primerenc de la Falange Espanyola de José Antonio Primo de Rivera, durant la Guerra Civil fon responsable de propaganda en el bando franquiste. Abraçador d'un discurs obertament totalitari, va marchar com a voluntari de la Divisió Blava durant la Segona Guerra Mundial. Al seu regrés va reprochar a Franco en una carta el no haver apostat decididament pel fascisme.

Resultat de les seues tensions en el règim, fon empresonat i va aplegar a exiliar-se; durant la dictadura, acabaria experimentant una transició ideològica que acabà situant en posicions crítiques en Franco. Igualment, es va aproximar a la socialdemocràcia o a un «lliberalisme socialisant».

Cites

1954. La dita revista [Revista Valenciana de Filologia] publica els treballs del falangiste Joan Fuster i de Joan Amadés, expoliador cultural del Regne de Valencia en el seu 'Costumari Catalá'. El moviment 'feixista' catala, ideat pel falangiste de la burguesia catalana Dionisio Ridruejo, introduix en esta revista els ilicits noms que hui utilisa l'esquerra valenciana (convertida, en gran habilitat, en els nomenats 'tontos utils' per la burguesia ultra catalana); utilisen les denominacions desviades de la llegalitat vigent com 'Principat, País, nostra llengua, Levante, ... Cabeza de puente del Institut d'Estudis Catalans era el joven falangista Joan Fuster, amigo de lucir las camisas azules y bélicos correajes de los apóstoles del 'Cara al Sol'... Disciplinado y servicial, Fuster acataba militarmente las consignas culturales y ortográficas desde Barcelona. Y, agradecido, el Institut d'Estudis Catalans y la burguesía nacionalista mimaba a Joan Fuster lanzándole requiebros... ('La normalización de correaje, camisa azul y pistolón', R. García Moya, 'Las Provincias', 6.4.1997).
'¿Llengua Valenciana o dialecte barceloní?' (Valéncia, 2005),per Mª Teresa Puerto Ferre

Enllaços externs