Diferència entre les revisions de "Plaja"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Text reemplaça - 's son ' a 's són ')
 
(No es mostren 3 edicions intermiges d'un usuari)
Llínea 12: Llínea 12:
 
* [[Plages de la Comunitat Valenciana]]
 
* [[Plages de la Comunitat Valenciana]]
 
* [[Plaja nudista]]
 
* [[Plaja nudista]]
* [[Vòley plaja]]
+
 
 +
== Enllaços externs ==
 +
{{Commonscat|Beaches}}
 +
{{DGLV|Plaja}}
  
 
[[Categoria:Geografia]]
 
[[Categoria:Geografia]]
 
[[Categoria:Accidents geogràfics]]
 
[[Categoria:Accidents geogràfics]]
 
[[Categoria:Aigua]]
 
[[Categoria:Aigua]]

Última revisió del 16:38 12 ago 2024

Eixemple de plaja

Una plaja és un accident geogràfic consistent en la acumulació de sediments no consolidats per efecte de la dinàmica local de l'onage. Estos sediments són normalment arenes, si be també n'hi han plagues de graves i de bols. Existixen moltes classes de plages, podent existir vàries d'elles sobre un mateix banc de sediments, degut a que en uns metros el tipo de trencament pot variar donant orige a un tipo de plaja distint.

Una plaja se forma quan l'onage i les corrents del mar propicien l'arribà de sediment a una zona de la costa. Llavors una plaja se forma baix dos suposts: el primer, que la forma de la costa siga tal que haja una zona a on entre una determinada cantitat de sediment i que siga estable en els diferents estats de clima marítim. El segon, que existixca una zona en la que si be el sediment se va perdent per algun costat, n'hi haxca una aportació de sediment per atre que lo puga compensar. Una vegada que s'han depositats els sediments, la plaja és modelada segons el tipo de trencament que l'afecta.

La plaja és una geoforma dinàmica, està en permanent canvi, subjecta en tot moment als cicles de erosió.acreció relacionats en el tipo de ones, marees i temporals li provoquen, en grans i importants transports del propi sediment que la componen.

El terme "plaja" també té una accepció a sovint empleada en els texts de Geografia i Geologia per a designar a les bores fluctuants de llacs salobars, salins o "salars" pròpiament dits. És un terme molt freqüent en Mèxic i el Oest dels Estats Units.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons