Diferència entre les revisions de "Stephen King"
(Pàgina nova, en el contingut: «'''Stephen Edwin King''', més conegut com '''Stephen King''' i ocasionalment pel seu seudònim '''Richard Bachman''' (Portland, Maine, Estats Units…») |
(Sense diferències)
|
Revisió de 14:06 7 abr 2024
Stephen Edwin King, més conegut com Stephen King i ocasionalment pel seu seudònim Richard Bachman (Portland, Maine, Estats Units, 21 de setembre de 1947), és un escritor nortamericà de noveles de terror, ficció sobrenatural, misteri, ciència ficció i lliteratura fantàstica. Els seus llibres s'han venut en més de 500 millons d'eixemplars, i en la seua majoria han segut adaptats al cine i a la televisió. Ha publicat 65 noveles, onze coleccions de relats i noveles curtes, i sèt llibres de no ficció, ademés d'un guió cinematogràfic, entre atres obres.
Desdenyat per crítics i acadèmics lliteraris per ser considerat un autor «comercial», la seua obra ha generat major atenció des de la década de 1990, encara que alguns d'eixos círculs continuen rebujant els seus llibres. És criticat regularment pel seu estil presuntament «no lliterari» i per l'excessiva extensió d'algunes de les seues noveles. Pel contrari, el seu sentit de la narració, els seus personages animats i colorits i la seua capacitat per a jugar en els temors dels llectors han segut objecte d'elogis. Si be en vàries de les seues històries utilisa el recurs del terror, també aborda de manera regular temes com l'infància, el racisme i la guerra, brindant un retrat social molt realiste dels Estats Units.
La seua novela curta «Rita Hayworth i la redenció de Shawshank» fon la base per a la película de Frank Darabont The Shawshank Redemption, la millor calificada de IMDb4 i votada per la revista Empire com la millor de l'història en la seua enquesta The 201 Greatest Movies of All Time en març de 2006. Atres adaptacions cinematogràfiques de les seues obres que han conseguit èxit comercial i de crítica són Carrie, dirigida per Brian De Palma en 1976; La resplandor, dirigida per Stanley Kubrick en 1980; Conta en mi i Misery, dirigides per Rob Reiner en 1986 i 1990, guanyadora l'última d'un Premi Òscar i un Globo d'Or gràcies a la llabor de Kathy Bates com a actriu principal; i, de nou en Frank Darabont, La milla verda (1999) i La boira (2007). El propi King, ocasionalment, ha treballat com a guioniste, productor i actor en algunes séries de televisió i películes, i també dirigí el llarcmetrage Maximum Overdrive.
King ha guanyat numerosos premis lliteraris, incloent el Premi Bram Stoker en tretze ocasions, el Premi British Fantasy sèt voltes, el Premi Locus en cinc oportunitats, el Premi Mundial de Fantasia quatre voltes, el Premi Edgar en dos ocasions i el premi Hugo i el premi O. Henry en una oportunitat. En ser natiu de Maine, moltes de les seues històries es desenrollen en eixe estat. També és freqüent el seu us de ciutats fictícies ubicades en Maine, com Castle Roc, Jerusalem's Lot i Derry.
Està casat en l'escritora i activista Tabitha King des de 1971, en la que té tres fills: Naomi Rachel (1970), Joe (1972) i Owen (1977).