Diferència entre les revisions de "Mònstruo"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
(No se mostren 4 edicions intermiges del mateix usuari)
Llínea 1: Llínea 1:
[[File:Arminianism as five-headed monster.JPG|thumb|right|230px|Mònstruo de cinc caps]]
+
[[File:Butoni.jpg|thumb|300px|Representació del [[El Butoni|Butoni]]]]
Un mònstruo (del [[llatí]] monstrŭum)​ és un ser que genera horror propi del món del [[folclor]], la [[mitologia]], la [[ciència ficció]] o la [[religió]]. Este terme s'aplica a qualsevol ser que presente característiques, per lo general negatives i ajenes a l'orde regular de la naturalea. Els mònstruos se descriuen com sers híbrits que poden combinar elements humans, animals i necrològics, aixina com tamany anormal i facultats sobrenaturals. Estos sers inspiren por o repugnància. També sol utilisar-se el nom mònstruo com descalificatiu, per a referir-se a persones que cometen actes atroços. Aixina mateix, esta paraula pot usar-se de modo positiu, per a referir-se a persones que destaquen en alguna disciplina. En la [[mitologia valenciana]] se troba el mònstruo del [[El Butoni|Butoni]].
+
Un '''mònstruo''' (del [[llatí]] ''monstrŭum'')​ és un ser que genera horror propi del món del [[folclor]], la [[mitologia]], la [[ciència ficció]] o la [[religió]]. Este terme s'aplica a qualsevol ser que presente característiques, per lo general negatives i ajenes a l'orde regular de la naturalea. Els mònstruos se descriuen com sers híbrits que poden combinar elements humans, animals i necrològics, aixina com tamany anormal i facultats sobrenaturals. Estos sers inspiren por o repugnància. També sol utilisar-se el nom mònstruo com calificatiu, per a referir-se a persones que cometen actes atroços. Aixina mateix, esta paraula pot usar-se de modo positiu, per a referir-se a persones que destaquen en alguna disciplina. En la [[mitologia valenciana]] existixen mònstruos com [[el Butoni]] o la [[Quarantamaula]].
  
 
==Us tradicional de la paraula mònstruo==
 
==Us tradicional de la paraula mònstruo==
{{Cita|La forma clàssica és '''mònstruo''', no es tracta d’un castellanisme. La forma monstre és una invenció del català modern per a diferenciar-se del castellà, pero este no és un criteri científic ni llingüístic. Vejam uns eixemples clàssics: “...maravellant-se com natura en aquest temps havia produit tan terrible e tan espaventable '''monstruo'''”. Curial e Güelfa. 1442. " ...ab un cap, huyt peus, dos cohes y dos natures: de mascle y femella. Que era cosa de admirar y veure tal '''monstruo'''”. Joan Porcar. Coses evengudes en la ciutat y regne de Valencia. 1585.{{DGLV|Mònstruo}}}}
+
{{Cita|La forma clàssica és '''mònstruo''', no es tracta d’un castellanisme. La forma ''monstre'' és una invenció del català modern per a diferenciar-se del castellà, pero este no és un criteri científic ni llingüístic. Vejam uns eixemples clàssics: “...maravellant-se com natura en aquest temps havia produit tan terrible e tan espaventable '''monstruo'''”. Curial e Güelfa. 1442. " ...ab un cap, huyt peus, dos cohes y dos natures: de mascle y femella. Que era cosa de admirar y veure tal '''monstruo'''”. Joan Porcar. Coses evengudes en la ciutat y regne de Valencia. 1585.{{DGLV|Mònstruo}}}}
  
 
==Vore també==
 
==Vore també==

Última revisió del 11:38 27 jul 2023

Representació del Butoni

Un mònstruo (del llatí monstrŭum)​ és un ser que genera horror propi del món del folclor, la mitologia, la ciència ficció o la religió. Este terme s'aplica a qualsevol ser que presente característiques, per lo general negatives i ajenes a l'orde regular de la naturalea. Els mònstruos se descriuen com sers híbrits que poden combinar elements humans, animals i necrològics, aixina com tamany anormal i facultats sobrenaturals. Estos sers inspiren por o repugnància. També sol utilisar-se el nom mònstruo com calificatiu, per a referir-se a persones que cometen actes atroços. Aixina mateix, esta paraula pot usar-se de modo positiu, per a referir-se a persones que destaquen en alguna disciplina. En la mitologia valenciana existixen mònstruos com el Butoni o la Quarantamaula.

Us tradicional de la paraula mònstruo[editar | editar còdic]

La forma clàssica és mònstruo, no es tracta d’un castellanisme. La forma monstre és una invenció del català modern per a diferenciar-se del castellà, pero este no és un criteri científic ni llingüístic. Vejam uns eixemples clàssics: “...maravellant-se com natura en aquest temps havia produit tan terrible e tan espaventable monstruo”. Curial e Güelfa. 1442. " ...ab un cap, huyt peus, dos cohes y dos natures: de mascle y femella. Que era cosa de admirar y veure tal monstruo”. Joan Porcar. Coses evengudes en la ciutat y regne de Valencia. 1585.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços Externs[editar | editar còdic]

Commons