Diferència entre les revisions de "Burguesia"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
(No es mostra una edició intermija d'un usuari)
Llínea 1: Llínea 1:
El terme '''burguesia''' (del francés ''bourgeoisie'') s'utilisa en les ciències socials per a designar a la classe mija acomodada i a la classe mija alta de la societat, que posseïx cert capital cultural i financer i és la classe social dominant en el sistema capitaliste, encara que el seu us inicial i específic en les ciències socials té diverses variants i matisos i el seu significat original, que també s'utilisa hui en dia, feya referència als que vivien en la ciutat (burc) en l'[[Edat Mija]].
+
El terme '''burguesia''' (del [[francés]] ''bourgeoisie'') s'utilisa en les ciències socials per a designar a la classe mija acomodada i a la classe mija alta de la societat, que posseïx cert capital cultural i financer i és la classe social dominant en el sistema capitaliste, encara que el seu us inicial i específic en les ciències socials té diverses variants i matisos i el seu significat original, que també s'utilisa hui en dia, feya referència als que vivien en la ciutat (burc) en l'[[Edat Mija]].
 +
 
 +
El terme s'usà inicialment per a denominar al grup social format pels habitants dels «burcs» (les parts noves que sorgien en les ciutats baixmigevals d'Europa occidental), caracterisats per no ser senyors feudals ni servs i no pertànyer ni als estaments privilegiats (noblea i clero) ni als llauradors. Les seues funcions socioeconòmiques eren les de mercaders, artesans (burguesia dels oficis) o eixercents de les denominades professions lliberals. Formaven part de l'estament dels ''laboratores'' (treballadors).
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Última revisió del 12:36 31 maig 2023

El terme burguesia (del francés bourgeoisie) s'utilisa en les ciències socials per a designar a la classe mija acomodada i a la classe mija alta de la societat, que posseïx cert capital cultural i financer i és la classe social dominant en el sistema capitaliste, encara que el seu us inicial i específic en les ciències socials té diverses variants i matisos i el seu significat original, que també s'utilisa hui en dia, feya referència als que vivien en la ciutat (burc) en l'Edat Mija.

El terme s'usà inicialment per a denominar al grup social format pels habitants dels «burcs» (les parts noves que sorgien en les ciutats baixmigevals d'Europa occidental), caracterisats per no ser senyors feudals ni servs i no pertànyer ni als estaments privilegiats (noblea i clero) ni als llauradors. Les seues funcions socioeconòmiques eren les de mercaders, artesans (burguesia dels oficis) o eixercents de les denominades professions lliberals. Formaven part de l'estament dels laboratores (treballadors).

Enllaços externs[editar | editar còdic]