Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
3916 bytes afegits ,  19:58 20 gin 2023
Pàgina nova, en el contingut: «La '''vitamina C''' o '''Ac. Ascorbico''' o antiescorbútica és un nutrient essencial per al ser humà, els primats, les cobayes i alguns rat penat, que ca…»
La '''vitamina C''' o '''Ac. Ascorbico''' o antiescorbútica és un nutrient essencial per al ser humà, els primats, les cobayes i alguns [[rat penat]], que carixen del mecanisme per a la seua síntesis. El restant dels mamífers ho sintetisen de forma natural en el [[fege]]. Les plantes també produïxen vitamina C, la qual eixercita un rol important en el seu creiximent i desenroll. D'esta forma, les plantes representen una font important d'esta vitamina en la dieta.

La vitamina C és un potent antioxidant soluble en [[aigua]] que s'associa en varis efectes beneficiosos en el sistema immune, minimisa i retarda el procés d'envelliment, també beneficia en l'integritat endotelial i en el metabolisme de les lipoproteines. La seua deficiència produïx la malaltia denominada [[escorbut]].

La cantitat de vitamina C necessària per a previndre l'escorbut és d'al voltant de 10 mg al dia. No obstant, en la finalitat de mantindre a un subjecte saludable i previndre afeccions cròniques de salut, les concentracions disponibles en la dieta deuen ser entre 100 i 200 mg al dia.

== Indicacions ==
És l'únic tratament per a l'escorbut que és produit per un deficit de Vit. C.

La vitamina C és essencial per al desenroll i manteniment de l'organisme, per lo que el seu consum és obligatori per a mantindre una bona salut.

La vitamina C ajuda al desenroll de l'absorció del [[ferro]], al creiximent i reparació del teixit conectiu normal (pell més suau, per l'unió de les cèlules que necessiten esta vitamina per a unir-se), a la producció de colàgen, metabolisació de greixos i la cicatrisació de ferides.

També es considera un factor potenciador per al sistema immune, encara que alguns estudis posen en dubte esta última activitat de la vitamina C.

L'us de vitamina C en animals ha demostrat la seua utilitat en la prevenció, acurtada i consol de diverses infeccions. Un efecte similar s'ha vist en sers humans, especialment en l'acurtada i consol del [[refredat comú]] en persones que realisen activitat física regular. També s'ha comprovat el seu efecte beneficiós en l'evolució de la [[neumonia]]. No obstant, no s'han establit la dosis ni la posología necessàries per a conseguir estos efectes.​

== Fonts de Vitamina C ==
Totes les frutes i verdures contenen alguna cantitat de vitamina C. En el següent llistat apareixen els aliments de consum habitual en major concentració de vitamina C en mg/100 gr:
* Guayaba: 300
* Grosella negra o zarzaparrilla negra: 200
* Pimentò roig: 190
* [[Jolivert]]: 130
* Kiwi: 90
* [[Raïm]]: 90
* Bròcul (brócoli): 80
* Grosella: 80
* Col de Brusseles: 80
* [[Caqui]]: 60
* Papaya: 60
* [[Fraula]]: 60
* [[Taronja]]: 50
* [[Llima]]: 40
* [[Meló]]: 40
* Coliflor: 40
* Pinya: 40
* Frambuesa: 30
* Mandarina: 30
* [[Espinac|Espinacs]]: 30
* Col crua: 30
* Mànec: 28

== Referències ==
* [https://www.drugs.com/monograph/ascorbic-acid.html Ac. Ascorbico]
* [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4805483/ Camarena, Vladimir; Wang, Gaofeng (2016). El rol epigenético de la vitamina C en la salud y la enfermedad]
* [https://lpi.oregonstate.edu/es/mic/vitaminas/vitamina-C Vitamina C]

== Bibliografia ==
* Akmal, M.; JQ. Qadri, NS. Al-Waili, S. Thangal, A. Haq, KY. Saloom (2006). «Improvement in human semen quality after oral supplementation of vitamin C
* Benhegyi, G. 1997. Ascorbate metabolism and its regulation in animals. Free Radical Biology and Medicine. 23(5):793-803.
* Conver, Alicia (28 de mayo de 2019). «Alimentos con vitamina C».
* Challem, JJ, Taylor, EW. 1998. Retroviruses, ascorbate, and mutations, in the evolution of Homo sapiens. Free Radical Biology and Medicine. 25(1):130-132.
* Mendoza, Susana. «¿Por qué es importante la vitamina C?»

== Enllaços externs ==
* [https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002404.htm Vitamina C MedlinePlus]

[[Categoria:Medicina]]
[[Categoria:Salut]]
36 112

edicions

Menú de navegació