Diferència entre les revisions de "Príncip"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils)
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils)
Llínea 29: Llínea 29:
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
 +
{{Commonscat|Princes}}
 
{{DGLV|Príncip}}
 
{{DGLV|Príncip}}
  

Revisió de 18:22 25 set 2022

Un príncip és un membre de la família regnant, normalment el fill del rei. La versió femenina és princesa. La paraula ve del terme llatí princeps, que significa "el primer", puix era el primer en la llínea de successió del rei. Alguns idiomes tenen térmens diferents per a referir-se als fills del rei que són hereus i els que no ho són. Per extensió, en alguns contexts ha acabat significant simplement una persona honorable, com quan se parla de "príncip de la poesia".

Us rus

En rus, la paraula príncip és el títul de ranc més elevat de la noblea, és dir, equival al títul de duc d'atres estats. El terme que designa en rus el concepte expressat en la majoria de llengües per la paraula príncip és tsarèvig (lliteralment, 'fill del sar'), si és l'hereu, i gran duc si no ho és (fills secundaris del sar, cosins, etc.).

En la lliteratura

Els contes populars estan plens de personages que són príncips i princeses. Els príncips són hòmens jóvens i bells, que vencen tots els perills, com els dracs o les bruixes, per a reivindicar el seu tro o casar-se en la princesa. Ella sol tindre un rol més passiu, puix sol estar presonera o maleïda i ha d'esperar el rescat del seu enamorat. A vegades són ells les víctimes d'un sortilegi (la figura més típica és la del príncip transformat en granota per una fetillera envejosa). Els príncips de conte també es nomenen príncip encantador o príncip blau.

Llínea d'honor dels títuls nobiliaris

Emperador Rei (antigament escrit "rey")[1] Príncip (antigament dit "príncep")[2] Infant Duc Marqués Comte Vescomte Baró Senyor Castellà (antigament dit "castlà")[3]

Vore també

Referències

Enllaços externs

Commons