Diferència entre les revisions de "Sivella"
(Pàgina nova, en el contingut: «La '''sivella''' o '''sivilla''' (Del llatí ''fībĕlla'', var. del clàssic ''fībŭla'', mat. sign.), en castellà ''hebilla'', és una peça de metal, plàs…») |
(Sense diferències)
|
Revisió de 10:20 1 jul 2020
La sivella o sivilla (Del llatí fībĕlla, var. del clàssic fībŭla, mat. sign.), en castellà hebilla, és una peça de metal, plàstic, os o un atre material que es posa en l'extrem d'una tira llarga, com ara un cinturó, per a unir-lo en l'atre extrem o en una atra cosa; se tracta d'una espècie d'anella dividida per una barreta en una o més pues articulades que entren en els orificis de la tira llarga o cinturó. Tambe se sol dir civella com a variant dialectal.
És complement habitual en cinturons, correges, ferrages, cingles, etc. Abans de l'invenció de la cremallera, s'usava per a abotonar calcer i robages. També és freqüent el seu us en bossos, mochiles, rellonges i joyeria de polsera, o com a motiu ornamental.
Foren utilisades en la Grècia antiga i en l'antiga Roma, particularment en vestimenta militar per a cinturons d'espases, cuiraces i el restant d'equipament, aixina com per a fixar la cadira de montar per als cavalls i els seus estreps; es fabricaven en metal, os i marfil.