Diferència entre les revisions de "Almorzar"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «'''Almorzar''' (Del llatí ''admŏrdium'', de ''admordere'', mossegar llaugerament.), també pronunciat '''asmorçar''' o '''armorsar''', és una menjada, gener…»)
(Sense diferències)

Revisió de 10:20 10 maig 2020

Almorzar (Del llatí admŏrdium, de admordere, mossegar llaugerament.), també pronunciat asmorçar o armorsar, és una menjada, generalment llaugera, que es fa a mitan matí, vora les dèu, entre el desdejuni i el dinar. L'almorzar és una costum típica valenciana.

Segons el Diccionari General de la Llengua Valenciana de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) també diu que és l'acció d'almorzar: Acció d'almorzar: El conveni laboral ha de contemplar mija hora per a l'almorzar. El desdejuni, l'almorzar, el dinar, el berenar, el sopar i el resopó, són les menjades tradicionals valencianes.

Eixemples de frases:

  • L'almorzar de hui és titaina en botifarretes.
  • Els chiquets se mengen l'almorzar a l'hora del pati en el colege.
  • Prendre l'almorzar: És una costum molt nostra almorzar a mitan matí.
  • Menjar en l'almorzar alguna cosa: Hui havem almorzat llomello en tomata fregida. Tots els dies almorze una pataqueta de faves tendres en allets.

També la RACV fa una observació sobre la paraula almorzar:

El significat de almorzar com a menjar a migdia és un castellanisme semàntic, puix en valencià est acte es diu dinar: Dinarem en ma casa. Dine ací tots els dies... Dinar de treball, de negocis...

Enllaços externs