Diferència entre les revisions de "Ajuntament de Castelló"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m (Text reemplaça - ' l´' a ' l'')
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils)
m
Llínea 1: Llínea 1:
[[Image:Ajuntament de Castelló de la Plana - 1.jpg|thumb|250px|L'Ajuntament de Castelló]]
+
[[Image:Aycas.jpg|thumb|250px|L'Ajuntament de Castelló]]
 
L´edifici de l''''Ajuntament de Castelló''' o Casa consistorial es troba emplaçat en la Plaça Major de la vila formant un conjunt històric junt als edificis del [[Mercat Central]]; el Campanar, conegut popularment com [[El Fadrí]], i l'Iglésia [[Concatedral de Santa Maria de Castelló]].
 
L´edifici de l''''Ajuntament de Castelló''' o Casa consistorial es troba emplaçat en la Plaça Major de la vila formant un conjunt històric junt als edificis del [[Mercat Central]]; el Campanar, conegut popularment com [[El Fadrí]], i l'Iglésia [[Concatedral de Santa Maria de Castelló]].
  

Revisió de 10:35 28 jul 2019

L'Ajuntament de Castelló

L´edifici de l'Ajuntament de Castelló o Casa consistorial es troba emplaçat en la Plaça Major de la vila formant un conjunt històric junt als edificis del Mercat Central; el Campanar, conegut popularment com El Fadrí, i l'Iglésia Concatedral de Santa Maria de Castelló.

La Casa consistorial és un edifici que fon inaugurat en l'any 1716, l'antiga Casa consistorial des de l'Edat Mija, estava entre la plaça de l'Herba i el carrer Ausias March, una part que ocupa hui en dia l'edifici de Bankia, anteriorment Bancaixa, antiga Caixa d'Aforros i Mont de Pietat de Castelló. Les obres daten de l'any 1687 al 1716, obra dels mestres Gil Torralba i Melchor Serrano. Reformat durant el sigle XX.

Descripció

Es tracta d'un edifici exent de planta rectangular i tres plantes, en una escala central que dona accés a les distintes dependències. La frontera es compon de tres cossos separats per bandes horisontals a modo de rebancs. La planta baixa conta en un pòrtic de cinc arcs de mig punt alternats per pilastres toscanes, que contínua en un en els seus laterals. La planta noble es dividix verticalment en cinc, en pilastres corínties i en entablament pla. Conta en tres balcons, on el central és corregut, i cinc vans. La tercera planta, de dimensions més reduïdes, se separa del restant per un rebanc volat, i conta en cinc balcons senzills flanquejats per pilastres. L'edifici s'arremata en una balustrada.

En la primera mitat del sigle XIX, es va reformar el saló de Sessions i es va realisar la decoració del sostre en una pintura alegòrica de la ciutat de Castelló de la Plana. A principis del sigle XX, es varen substituir en el pis principal el balcó corregut per individualisat i despuix de la Guerra Civil espanyola es varen reformar les fronteres lateral i principal, desapareixent les dos torres dels ànguls, aixina com el antepit de remat que es va substituir per l'actual balustrada.

Entre els elements arquitectònics d'interés destaca el porche en cinc arcs en la planta baixa i el primer cos, accentuat per l'us de pilastres corínties i balcons en amplis vans coronats per frontispicis circulars i triangulars.

Enllaços externs

Commons