Diferència entre les revisions de "Festival Internacional de Benicàssim"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «El '''Festival Internacional de Benicàssim''', conegut per les sigles '''FIB''', és un festival de música que és celebra tots els estius en la localitat val...»)
(Sense diferències)

Revisió de 11:41 1 jul 2019

El Festival Internacional de Benicàssim, conegut per les sigles FIB, és un festival de música que és celebra tots els estius en la localitat valenciana de Benicàssim, en la comarca de La Plana Alta.

És un festival de música pop, roc, indie, electrònica i d'atres tipos, ademés d'atres activitats (teatre, moda, cine), és celebra cada any des de 1995, que fins al 2005 es va celebrar aproximadament la primera fi de semana d'agost, pero per l'aglomeració de turistes en esta data, se celebra des de llavors a mitan del mes de juliol.

És un dels festivals més importants d'Espanya junt en els festivals Primavera Sound Barcelona, Mad Cool Madrit, Festival Art-Natiu Vinya Roc Villarrobledo o BBK Live Bilbao.

El Festival Internacional de Benicàssim, es caracterisa pel seu eclecticisme i la seua orientació cap a les tendències més innovadores front ad atres festivals espanyols més orientats a estils musicals específics o assentats. És també un dels de major proyecció internacional, sent el seu renom a nivell europeu suficient per a atraure a numerosos visitants dels paisos veïns.

Història

El Festival Internacional de Benicàssim, nomenat en els seus inicis Festival Independent de Benicàssim, és creat per dos germans lleonesos encara que residents en Madrit (Miguel i José Morán), el també lleonés i fundador del sagell Elefant Records Luis Calvo i el Vigués i creador de la revista Spiral Juako Ezpeleta en 1995, encara que estos últims abandonen la direcció en 1997 quedant al front els germans Morán, en l'intenció de reunir a uns 30 grups en esta localitat castellonenca, tots ells dins del panorama més independent de la música que estava tenint un gran èxit en el Regne Unit i que en Espanya donava les seues primeres coades de vida. Les principals aportacions ad eixe primer cartell varen ser The Charlatans, Supergrass i Els Planetes, els quals han estat sempre molt lligats al festival i han actuat vàries voltes en ell. En eixe primer FIB va haver una assistència d'unes 8.000 persones i els seus concerts es varen organisar en el Velòdrom de Benicàssim.

Els següents anys es va tornar a celebrar en este recint, portant la mateixa filosofia que la d'eixe primer FIB, pero en un creiximent sempre constant. En 1996 es va afegir la música electrònica als estils musicals que es donaven cita i en 1997 es va ampliar la programació en el I Cicle de Cine i Música. Ademés, als tres dies inicials del festival, es varen afegir la festa de presentació dels dijous i la de despedida dels dilluns. Entre els grups que varen actuar com a caps de cartell eixos anys, estaven: The Jesus and Mary Chain, The Stone Roses, Chemical Brothers, Blur o Suede entre uns atres. La tercera edició va conseguir una assistència de fins a 18.000 persones, la qual cosa va portar a la decisió d'un canvi del recint per al futur. Ademés, esta tercera edició es recordara sempre com el FIB del diluvi, ya que la forta pluja caiguda en Benicàssim eixos dies feu que molts concerts acabaren suspesos.

La nova ubicació, que és la mateixa en l'actualitat, està a les afores de la ciutat i junt a la carretera N-340. El seu ampli espai ha permés que s'anaren afegint carpes a mesura que la fama del festival anava creixent. En 1998 es va ampliar en una carpa més dedicada al Chill out. En eixa edició varen actuar entre atres Primal Scream, Sonic Youth, PJ Harvey, Björk o Yo la Tengo. L'assistència final va alcançar les 22.000 persones.

Des d'ací fins a l'any 2004, quan va complir el seu dècim aniversari, el FIB ha seguit creixent en assistència i número d'artistes, aprofitant aixina la gran tirada que ha tingut el festival fòra d'Espanya, sobretot en el Regne Unit. Entre els artistes que varen actuar en l'Escenari Vert (aixina és conegut l'escenari principal des de que es va sumar l'empresa cervesera Heineken al patrocini del FIB ) varen estar The Cure, Radiohead, Suede, Australian Blonde, Placebo, Oasis, Els Planetes, Belle & Sebastian, James, Manic Street Preachers, Pulp, etc.

Entre el seu cartell, del dècim aniversari, s'observa la presència d'artistes en una llarga història musical com Lou Reed (The Velvet Underground), Brian Wilson (Beach Boys) o Kraftwerk, cal destacar la cancelació del concert de l'artiste britànic Morrissey poc abans de la seua actuació.

En l'any 2006 Vince Power, un empresari britànic en vasta experiència en l'organisació de festivals de música, va entrar en l'accionariat de l'empresa organisadora.

D'ací fins a l'edició de 2007, el FIB seguí creixent, batent any rere any recorts d'assistència fins a aplegar als aproximadament 150.000 que varen participar en els 4 dies d'esta edició. Entre els grups que varen actuar en eixos anys estan: Pixies, The Strokes, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys, Depeche Mode, Wilco, Iggy and The Stooges, Nick Cave, Keane o Morrissey, que va tornar dos anys despuix del seu concert fallat.

L'edició de 2008 reuní a artistes de la talla de Leonard Cohen, Morrissey, Siouxsie, My Bloody Valentine, The Raconteurs, Babyshambles, Mika, Hot Chip, Gnarls Barkley i Enrique Morente, entre uns atres. Eixe any es va celebrar, en paralel a l'últim dia del festival principal (dumenge 19 de juliol), un concert d'un dia en Madrit cridat Saturday Night Fiber en el "Juan Carlos I auditorium", en un similar programma en resposta al canvi de dates del*Summercase que els va fer coincidir.​

Despuix de l'edició de 2009, els germans Morán varen abandonar definitivament l'accionariat, quedant este en mans de Vince Power al cent per cent.

Enllaços externs