Diferència entre les revisions de "Institut d'Estudis Valencians"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
Llínea 8: Llínea 8:
  
 
== Història ==
 
== Història ==
L'Institut d'Estudis Valencians va ser fundat eN [[1937]]. El seu primer director va ser el rector de l'Universitat de Valéncia José Puche i Álvarez.
+
L'Institut d'Estudis Valencians va ser fundat en l'any [[1937]]. El seu primer director va ser el rector de l'Universitat de Valéncia José Puche i Álvarez.
  
 
Al moment de la seua fundació es van formar quatre seccions:
 
Al moment de la seua fundació es van formar quatre seccions:

Revisió de 19:35 26 ago 2017

Archiu:IEV.jpg
Escut de l'Institut d'Estudis Valencians.

L'Institut d'Estudis Valencians (IEV) és una institució fundada el 1937 en Valéncia, a iniciativa de la Conselleria de Cultura del Consell Provincial Valencià, en temps de la República.

L'Institut d'Estudis Valencians té com a finalitat l'investigació i divulgació de les disciplines que formen la cultura valenciana i que van des de la ciència i la tecnologia fins a l'arqueologia, l'història o la llengua.

Fon el primer organisme valencià en competències normativisadores. La Conselleria de Cultura li va adscriure el Museu de Prehistòria i el Centre d'Estudis Econòmics Valencians. Va promoure la fundació d'una Biblioteca, pero la Guerra Civil espanyola va impedir bona part de les activitats i desaparegué en 1939, en l'arribada de Franco al poder.

Història

L'Institut d'Estudis Valencians va ser fundat en l'any 1937. El seu primer director va ser el rector de l'Universitat de Valéncia José Puche i Álvarez.

Al moment de la seua fundació es van formar quatre seccions:

  • Secció Historico-Arqueologica
  • Secció Filològica
  • Secció de Ciències
  • Secció d'Estudis Econòmics

Refundació

No sera fins a l'any 1980 quan el IEV recupere la seua activitat i siga refundat per diversos intelectuals valencianistes, entre els que podem destacar a Pasqual Barrachina, Emili Beüt, Jesus Lopez i Sancho, Josep Senis, J. Mari Montañana, Bono i Barber, Agusti Alaman, etc. En eixe any inicia una fecunda activitat de cursos, excursions i estudis de la geografia valenciana.

Actualitat

En l'actualitat l'Institut d'Estudis Valencians consta de tres seccions[1]:

  • Història, Llengua i Etnografia.
  • Mig ambient, Desenroll sostenible i Salut.
  • Comunicació i Noves tecnologies.

Actualment l'Institut d'Estudis Valencians està presidit per Ferran Ribes.

Aixina mateix, l'Institut se compon de 25 membres de numero, de la figura de membres colaboradors que s'incorporen a les distintes seccions i de membres corresponents en quantes poblacions s'estime oportú.

Entre les activitats que realisa l'Institut d'Estudis Valencians tenen interes prioritari les següents:

  • Cultiu de la llengua valenciana per mig del seu estudi,
  • Sessions de treball,
  • Viages en l'objectiu de conéixer les característiques geogràfiques, les costums i tota classe de manifestacions artistiques i folcloriques,
  • Seminaris i cursos de divulgació i conferencies,
  • Proyeccions, concursos i actes de caràcter anàlec
  • Publicacions, etc.

Actualment l'IEV desenrolla un Cicle de conferencies sobre temàtiques valencianes, un Curs sobre Història Valenciana i unes Jornades Mig Ambientals, totes en una periodicitat anual, junt a la promoció d'atres actes culturals diversos.

Referències

Enllaços externs