Diferència entre les revisions de "Homosexualitat"
(Pàgina nova, en el contingut: «thumb|280px|La [[Bandera de l'arc iris és un símbol usat com a soport a l'orgull gai i lèsbic...».) |
(Sense diferències)
|
Revisió de 19:55 25 abr 2009
L'homosexualitat és una orientació sexual i es definix com la interacció o atracció sexual, emocional, sentimental i afectiva cap a individus del mateix sexe.[1] Etimològicament, la paraula homosexual és un híbrit del grec homós (que en realitat significa igual i no, com algun creuria, derivat del substantiu llatí homo, que vol dir home) i de l'adjectiu llatí sexualis, la qual cosa sugerix una relació sexual i/o sentimental entre persones del mateix sexe, inclòs el lesbianisme.[2] El terme gai, que en anglés clàssic significa alegre, sol utilisar-se per a referir-se als hòmens homosexuals, i el terme lesbiana per a referir-se a les dones. Des de 1973 la comunitat científica internacional considera que l'homosexualitat no és una malaltia. No obstant, la situació llegal i social de la gent que s'autodenomina homosexual varia molt d'un país a un atre i sovint és objecte de polèmiques.
El terme homosexual fon utilisat per primera vegada en 1869 per Karl-Maria Kertbeny,[3][4] i el llibre Psychopathia Sexualis de Richard Freiherr Von Krafft-Ebing va popularisar el concepte en 1886.[4] Des de llavors, l'homosexualitat s'ha convertit en objecte d'intens estudi i debat: inicialment es va catalogar com una malaltia, trastorn o patologia que calia curar, pero actualment s'entén com a part integral necessària per a comprendre la biologia, sicologia, política, genètica, història i variacions culturals de les identitats i pràctiques sexuals dels sers humans.
Referències
- ↑ APA Help Center - Health & Emotional Wellness - "Sexual Orientation and Homosexuality"
- ↑ University of Waterloo
- ↑ Feray, Jean-Claude; Herzer, Manfred (1990). "Homosexual studies and politics in the 19th century: Karl Maria Kertbeny". Journal of Homosexuality, 19(1).
- ↑ 4,0 4,1 story in depth: Karl Maria Kertbeny