Diferència entre les revisions de "Corfa terrestre"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: « thumb|250px|right|Capes terrestres, en un dibuix esquemàtic. La '''corfa terrestre''' o la '''capa terrestre'''...»)
(Sense diferències)

Revisió de 14:11 14 set 2016


thumb|250px|right|Capes terrestres, en un dibuix esquemàtic. La corfa terrestre o la capa terrestre és la capa de roca externa de la Terra. És comparativament fina, en una gruixa que varia de 5 km, en el fondo oceànic, fins a 70 km en les zones montanyoses dels continents.

S'ha plantejat que la primera corfa en la Terra es va formar fa 4400-4550 millons d'anys. Els volums de la corfa terrestre no han segut constants sino que es creu que s'han aumentat a través del temps. Se sap que fa 2500 millons d'anys ya existia una massa formidable de corfa, abans d'açò se supon que va haver molt reciclage de corfa cap al mant. El creiximent, és dir aument en volum de la corfa, es creu que ha ocorregut episòdicament en dos events majors: un fa 2500-2700 millons d'anys i un atre fa 1700-1900 millons d'anys.

Tipos de corfa terrestre

thumb|250px|1: Corteza continental.
2: Océano.
3: Manto superior.
4: Corfa oceánica.

Existixen dos tipos de corfa terrestre: la corfa oceànica i la corfa continental.

Corfa oceànica

Artícul principal → Corfa oceànica.

La corfa oceànica cobrix aproximadament el 78&*nbsp;% de la superfície planetària. És més prima que la continental i es reconeixen en ella tres nivells. El nivell més inferior, cridat nivell III, @colindar en el mant en la discontinuïtat de *Mohorovičić; està format per *gabros, roques *plutónicas bàsiques. Sobre els *gabros se situa el nivell II, de basalts, roques volcàniques de la mateixa composició bàsica que els *gabros; es distinguix una zona inferior de major gruixa constituïda per dics, mentres que la més superficial es basa en #basalt encoixinats, formats per una solidificació ràpida de lava en contacte en l'aigua de l'oceà. Sobre els #basalt s'assenta el nivell I, format pels sediment, pelágicos en el mig de l'oceà i *terrígenos en les proximitats dels continents, que es van depositant paulatinament sobre la corfa magmàtica una volta consolidades. Els minerals més abundants d'esta capa són els piroxés i els feldespats i els elements són el silici, el oxigen, el ferro i el magnesi. Forma de fondos oceànics. La corfa més abundant és el basalt, que és una roca volcànica.