Diferència entre les revisions de "Vicent Baydal i Sala"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
(El títul del llibre està en una llengua que no és l'habitual de L'enciclopèdia)
m (Referències)
Llínea 38: Llínea 38:
 
== Referències ==
 
== Referències ==
  
El primer document trobat escrit en valencià és de l'any [[1253]], per lo tant, si el poble parlava i escrivia en [[Llengua valenciana|valencià]] no pot haver naixcut en l'any 1330 com afirma Vicent Baydal.  
+
El primer document trobat escrit en valencià és de l'any [[1253]], per tant, si el poble parlava i escrivia en [[Llengua valenciana|valencià]] no pot haver naixcut en l'any 1330 com afirma Vicent Baydal.  
  
 
* [https://www.valenciabonita.es/2017/10/17/primer-documento-valenciano-escrito-valenciano/ El primer documento valenciano escrito en valenciano - Valencia Bonita]  
 
* [https://www.valenciabonita.es/2017/10/17/primer-documento-valenciano-escrito-valenciano/ El primer documento valenciano escrito en valenciano - Valencia Bonita]  

Revisió de 12:56 29 jul 2019

Vicent Baydal i Sala
Vicent Baydal en el programa de ràdio La Represa (2016)
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Historiador i escritor
Naiximent: 1979
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Vicent Baydal i Sala (Valéncia, 1979) és un historiador i escritor valencià. Fon professor de l'universitat catalana Pompeu Fabra i en l'actualitat de l'Universitat Jaume I de Castelló, d'ideologia pancatalanista.

Biografia

Estudià en l'Universitat de Valéncia i es doctorà en l'Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. La seua tesis tracta sobre el naiximent de la Generalitat Valenciana i el pactisme valencià. Ha fet investigacions postdoctorals en Oxford, i des de l'any 2015 treballa de docent en l'Universitat Jaume I de Castelló.

Vicent Baydal és molt actiu en les rets socials i en mijos públics, començà el seu quefer com a divulgador en el bloc d'Internet nomenat Vent de Cabylia, que començà mentres feya el seu doctorat. Durant l'etapa d'estudiant universitari fon cofundador de l'associació Grup Harca, que també realisa una faena de divulgació per mig dels blocs d'Internet i la publicació de llibres.

Vinculat a la revista cultural Lletraferit, és un dels fundadors de l'editorial Llibres de la Drassana. En eixa editorial ha publicat diversos treballs de divulgació històrica. És autor del llibre Els valencians, des de quan són valencians? (en valencià: Els valencians, ¿des de quàn són valencians?), editat per Afers en l'any 2016, un llibre que parla sobre la construcció de l'identitat del poble valencià.

En quant a l'afinitat política de Vicent Baydal, diu ell mateix que està vinculat al partit pancatalaniste Bloc Nacionalista Valencià, que forma part de la Coalició Compromís.

Obra

  • Els orígens de la revolta de la Unió al regne de Valéncia (1330-1348) (2013)
  • Fer Harca . Històries medievals valencianes (2014)
  • Guerra, relacions de poder i fiscalitat negociada . Els orígens del contractualisme al Regne de Valéncia (1238-1330) (2014)
  • Vent d Cabylia . Històries de la història dels valencians (2015)
  • València no s'acaba mai (2016)
  • Els valencians, des de quan són valencians? (2016)
  • El llarg camí de l'autogovern valencià, furs,corts i generalitat (1238-1418-2018) (2018)

Comentaris

Vicent Baydal diu, entre atres coses, en el seu llibre titulat Els valencians, des de quan són valencians?, que el poble valencià naix a partir de l'any 1330, quan estudis i treballs d'atres intelectuals, valencians i no valencians, demostren una major antiguetat.

Referències

El primer document trobat escrit en valencià és de l'any 1253, per tant, si el poble parlava i escrivia en valencià no pot haver naixcut en l'any 1330 com afirma Vicent Baydal.

Si el valencià fon la primera llengua oficial en el Regne de Valéncia a partir de la seua creació l'any 1238, per tant, si el poble parlava i escrivia en valencià no pot haver naixcut en l'any 1330 com afirma Vicent Baydal.

Enllaços externs