Arenal Sound Festival

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar

El festival Arenal Sound, també conegut per l'Arenal, és un festival de música independent que se celebra en la plaja de L'Arenal, en el port de Burriana que perteneix a la localitat valenciana de Burriana, en la comarca de la Plana Baixa, durant la primera semana d'agost des de l'any 2010. Es caracterisa per la seua gran afluència de jóvens i es diferència d'atres festivals per la seua rodalia a la plaja en tindre un dels seus escenaris sobre la mateixa arena. S'ha convertit en un dels referents de la temporada estival nacional.

Origens[editar]

El festival Arenal Sound naix en l'any 2010, i té lloc del 27 de juliol a l'1 d'agost en l'any 2010. En esta primera edició varen intentar introduir-se en el panorama nacional de festivals en artistes com The Cranberries, Lori Meyers o Armin Van Buuren. Encara que en eixa edició el festival no tingué la repercussió esperada, en poc més de quatre anys s'ha convertit en el festival més massiu d'Espanya.

En l'any 2011 el festival dona el gran bot acollint a lo llarc dels seus 5 dies de duració a 160.000 assistents (coneguts com a "sounders"), 40.000 diaris. En eixe any el festival va contar en artistes com Scissor Sisters, Vetusta Morla, Calvin Harris o Love of Lesbian. Es varen crear 650 llocs de treball i va tindre un impacte econòmic de 12 millons d'euros.

En l'any 2012 no va ser menys exitós, en 54.000​ assistents diaris es va confirmar com un dels festivals nacionals per excelència. Ademés es va invertir un 40% més en infraestructures, solucionant d'esta manera en gran part els problemes que varen sorgir i d'els que es va rebre queixa en l'edició de l'any 2011. Eixe any el cartell contava en la presència d'artistes com Two Door Cinema Club, Kaiser Chiefs, Crystal Fighters o Kakkmaddafakka.

En l'any 2013 fon el gran any de l'Arenal Sound batent tots els récorts i consolidant-se com el major festival espanyol en la sifra de 280.000​ sounders durant els 4 dies del festival, una mija de 60.000 al dia. El cartell d'eixe any estava format per grans artistes com Steve Aoki, Editors, The Kooks, o La Pegatina.

La quinta edició (2014) tingué una gran afluència de públic ya que es va tractar del 5º aniversari, per a el que es diu, que varen tindre preparades vàries sorpreses. Alguns dels artistes foren Placebo, Love of Lesbian, Russian Ret o Miss Caffeina.

En l'any 2015 es va celebrar del 28 de juliol al 2 d'agost, i serà recordat per les inoportunes pluges torrencials, que varen provocar desperfectes en les zones d'acampament i la cancelació d'alguns concerts. Tot això unit a les inundacions, que varen obligar a cancelar dos jornades del festival. No obstant, els cridats sounders varen poder gojar de 4 dies de festa i música, acabant en artistes com Mika, Nervo, Sandro Ávila, Everything Everything i Vinai, entre uns atres, deixant al voltant de 260.000 visitants.

El festival seguirà en la localitat castellonenca de Burriana en acabant de que l'ajuntament aplegara a un acort d'última hora, en una série de condicions, com són el cost zero per al consistori, la creació d'una bossa de treball per als llogarencs de cara al festival, aixina com concessions als burrianencs i una adaptació de les zones d'acampament per a evitar problemes com els que l'organisació va tindre que fer front en 2015.

En l'any 2019 (del 1 al 4 d'agost) el festival celebra el seu dècim aniversari, dissenyant un cartell especial.

Enllaços externs[editar]