Thomas Jefferson

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Thomas Jefferson
Thomas Jefferson by Rembrandt Peale, 1800.jpg
Thomas Jefferson per Rembrandt Peale en l'any 1800
Nacionalitat: Nortamericà
Ocupació: Polític, juriste, filòsof, inventor, arquitecte
Naiximent: 13 d'abril de 1743
Lloc de naiximent: Shadwell, Virgínia
Defunció: 4 de maig de 1826 (als 83 anys)
Lloc de defunció: Charlottesville, Virgínia

Thomas Jefferson (Shadwell, Virgínia; 13 d'abril de 1743 - † Charlottesville, Virgínia; 4 de juliol de 1826) fon el tercer president dels Estats Units d'Amèrica, ocupant el càrrec entre 1801 i 1809. Se li considera un dels Pares Fundadors de la Nació.

La seua eminencia ve donada perque fon el principal autor de la Declaració d'Independència dels Estats Units de 1776. Jefferson fon un dels Pares Fundadors més influents, conegut per la seua promoció dels ideals del republicanisme en els Estats Units. Anticipà la visió d'Estats Units d'Amèrica com un gran «imperi de la llibertat» que promoguera la democràcia i la lluita contra el imperialisme britànic.

Els principals acontenyiments que tingueren lloc durant la seua presidència inclouen la Compra de la Louisiana (1803) i la Expedició de Lewis i Clark (18041806), aixina com l'escalada de tensions en Gran Bretanya i França, que conduiren a la guerra en Gran Bretanya en 1812, en acabar de deixar el càrrec.

Com filòsof polític, Jefferson era un home de la Ilustració i coneixia a molts líders intelectuals en Gran Bretanya i França. Idealisava al chicotet agricultor propietari independent com eixemple de virtuts republicanes, desconfiava de les ciutats i els financers, favorí els drets dels Estats i un govern federal estrictament llimitat. Jefferson recolzà la separació d'Iglesia i Estat[1] i fon l'autor del Estatut per a la Llibertat Religiosa de Virgínia (1779, 1786).

Cites[editar | editar còdic]

Quan l'injustícia es convertix en llei, la rebelió es convertix en deure.
Thomas Jefferson
Si el poble permet un dia que els bancs privats controlen la seua moneda, els bancs i les institucions que floriran entorn als bancs, privaran a la gent de tota possessió, primer per mig de l'inflació, en seguida per la recessió, fins al dia que els seus fills es despertaran sense casa i sense sostre, sobre la terra que els seus pares varen conquistar.
Thomas Jefferson, 1802

Referències[editar | editar còdic]

  1. Jefferson, Thomas (1802). «Jefferson's Wall of Separation Letter». U.S. Constitution Online.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


Predecessor:
John Adams
Seal of the President of the United States.svg
President dels Estats Units

1801-1809
Successor:
James Madison