Segona Divisió d'Espanya

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Segona Divisió»)
Anar a la navegació Anar a la busca

La Segona Divisió d'Espanya, coneguda com La Liga2 o per motius de patrocini com La Liga 1|2|3,[1] és la segona categoria del sistema de Lligues de fútbol d'Espanya, sent immediatament inferior a la Primera Divisió. Va començar a disputar-se en la temporada 1928-29 i està organisada per la Lliga Nacional de Fútbol Professional (LFP).

L'actual campeó és el Deportiu Alavés, mentres que l'equip en més campeonats és el Real Múrcia C. F. en nou campeonats.

Un total de més de 14.800 futbolistes —inclosos els pertanyents a la Primera Divisió d'Espanya— han disputat algun partit a lo llarc de la seua història.[2]

Sistema de competició[editar | editar còdic]

La competició es disputa anualment, començant a finals del més d'agost o principis de setembre, i terminant en el més de maig o juny del següent any.

Seguint un sistema de lliga, els vintidós equips s'enfronten tots contra tots en dos ocasions —una en camp propi i una atra en camp contrari— sumant un total de quaranta i dos jornades. L'orde de les trobades es decidix per sorteig abans de començar la competició.

La classificació final s'establix d'acort als punts totals obtenguts per cada equip al finalisar el campeonat. Els equips obtenen tres punts per cada partit guanyat, un punt per cada empat i cap punt pels partits perduts. Si al finalisar el campeonat dos equips igualen a punts, els mecanismes per a desempatar la classificació són els següents:

  1. El que tinga una major diferència entre gols a favor i en contra en els enfrontaments entre abdós.
  2. Si persistix l'empat, es té en conte la diferència de gols a favor i en contra en totes les trobades del campeonat.
  3. Si continuen empatats, guanya el que més gols a favor tinga dels dos en tots els partits del torneig.

Si l'empat a punts és entre tres o més clubs, els successius mecanismes de desempat són els següents:

  1. La millor puntuació de la que a cadascun corresponga a tenor dels resultats dels partits jugats entre sí pels clubs implicats.
  2. La major diferència de gols a favor i en contra, considerant únicament els partits jugats entre sí pels clubs implicats.
  3. La major diferència de gols a favor i en contra tenint en conte totes les trobades del campeonat.
  4. El major número de gols a favor tenint en conte totes les trobades del campeonat.
  5. El club millor classificat d'acort als barems de favor plus.

Al final de la temporada, l'equip que més punts obtinga es proclama campeó de Segona Divisió i és ascendit, junt en el subcampeó, a Primera Divisió. Ademés, des de la temporada 2010/11, també ascendix el guanyador d'una promoció disputada entre el tercer, quarto, quint i sext classificats. El sistema d'esta promoció és de eliminació directa a doble partit, enfrontant-se el tercer en el sext, aixina com el quarto en el quint; els dos vencedors passaran a disputar una nova eliminatòria a anada i regrés, de la qual eixirà el tercer equip que ascendix a Primera Divisió.

El 6 de juliol de 2011, l'assamblea de la LFP va decidir prescindir de la tanda de penaltis en els play-off d'ascens. En cas d'empat en els noranta minuts reglamentaris i també en la pròrroga, es classificarà o ascendirà l'equip en millor classificació durant la lliga regular.[3]

Les places vacants dels equips ascendits les cobrixen aquells que terminen en els tres últims llocs de Primera Divisió. Per la seua banda, els quatre últims classificats de Segona Divisió al final de la temporada són relegats a Segona Divisió B, sent substituïts pels guanyadors de les promocions d'ascens d'esta categoria.

Equips filials[editar | editar còdic]

Si un filial termina la temporada en llocs d'ascens, és el següent classificat el que adquirix eixe dret. Aixina mateix, si un equip descendix a Segona i la seua filial milita en dita categoria, este últim és descendit automàticament a Segona Divisió B, encara que haja conseguit la permanència durant la lliga regular.

Equips de la temporada 2016/17[editar | editar còdic]

Plantilla:@AP

Plantilla:Mapa Segona Divisió d'Espanya 2016/17

Història[editar | editar còdic]

Vore també: Anex:Classificació històrica de la Segona Divisió d'Espanya
Artícul principal →.
Partit disputat entre el Elig C. F. i el Girona F. C. en la temporada 2011/12.



Vore també[editar | editar còdic]

  1. . Consultat el 21 de juliol de 2016.
  2. Tens que especificar títul = i url = al usar {{cita web}}. *CIHEFE - Quaderns de fútbol (ed.): . Consultat el 12 de decembre de 2014.
  3. Marca (ed.): . Consultat el 8 de setembre de 2012.