Predicat (gramàtica)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El predicat és el conjunt de paraules que s'agrupen entorn a un dels dos núcleus de l'oració, el verp. És un element necessari de la sentència gramatical, és dir, és indispensable per a que l'oració tinga sentit. Sempre està format per un verp en forma personal i complix la funció de núcleu del predicat (o còpula, en les oracions atributives); el restant dels elements que acompanyen al verp dependran del tipo d'oració que estigam analisant. Podem distinguir dos tipos bàsics de predicats en les oracions simples:

  • Atribut: Formats per un verp copulatiu (o semicopulatiu) i un predicat nominal. El subjecte es relaciona semànticament de forma directa en l'atribut, que és lo que es diu d'ell; el verp a penes té significat: a soles servix d'enllaç (o còpula) entre el subjecte i l'atribut. A voltes, este tipo de predicats poden portar atres complements.
  • Predicat verbal: Formats per un verp no copulatiu (que complix la funció de núcleu del predicat) i els seus possibles complements.

Predicat en gramàtica tradicional[editar | editar còdic]

Predicat verbal[editar | editar còdic]

La gramàtica tradicional postula que tot predicat verbal deu contindre un verp (en les llengües en inflexió de temps dit verp deu estar conjugat segons el temps gramatical). I a eixe verp pot anar acompanyat de objectes verbals, atributs o elements adverbials. Alguns eixemples: