Plaça Maria Agustina (Castelló)
La Plaça Maria Agustina, és una plaça molt cèntrica de la ciutat de Castelló.
Història[editar | editar còdic]
Deu el seu nom a una esclava que fon lliberada per mig d'escritura pública i que formava part del servici de la família Feliu, propietaris en aquell temps d'una casa que se coneixia com la "Casa Gran". La família Feliu era una de les de major abolori del sigle XV.
L'inici del traçat de la plaça se remonta a mitan del sigle XVII. El nom de la plaça data de finals del sigle XVIII.
La plaça Maria Agustina se construix en l'any 1886 en una zona coneguda com "El Toll", que antigament era un toll d'aigua i estava en extramurs. La plaça fon redissenyada en l'any 1957.
Descripció[editar | editar còdic]
En el sigle XIX tenia una forma trapezoidal i junt ad ella passava la séquia Major.
Ad ella confluïxen deu carrers: Alcalde Tàrrega, Sanahuja, Comte Pestagua, Sant Lluís, Major, Governador, Madrit, Rafalafena i les avingudes de Capuchins i Lledó. En l'actualitat està configurada com una rotonda i acull molt de tràfic. És un eix molt important de distribució de tràfic.
En el centre de la plaça se troba una font en una escultura que simbolisa la pau, de l'escultor castellonenc Adsuara.
També podem trobar edificis tan emblemàtics com l'edifici de la Subdelegació del govern (antic Govern civil), l'edifici de Sindicats, l'Iglésia de la Sanc junt al palau de la Diputació de Castelló.
En un costat de la plaça se troba el "Ficus centenari", un arbre monumental que té més de cent anys. El ficus de la plaça Maria Agustina fon plantat a principis de la década de 1930, té una altura de 18 metros, un tronc de 4,55 metros de circumferència i una copa de 25 metros.
Curiositats[editar | editar còdic]
La plaça Maria Agustina fon una de les úniques places en que el tràfic rodava en el sentit de les agulles d'un rellonge, sent l'única plaça d'Europa, pero se canvià el seu sentit en l'any 2004 per decisió de l'ajuntament de Castelló per a que seguira el mateix sentit com la majoria de rotondes o glorietes. Els ciutadans castellonencs no estigueren d'acort en eixe canvi i se feu una campanya que dia: "¡Maria Agustina no roda aixina!".