Nació espanyola
Anar a la navegació
Anar a la busca
La Nació espanyola és un concepte d'especial importància en el pensament polític i ordenament jurídic espanyol, recollit en la Constitució de 1978 l'artícul de la qual 2 resa:
La Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la Nació espanyola, pàtria comú i indivisible de tots els espanyols, i reconeix i garantisa el dret a l'autonomia de les nacionalitats i regions que la integren i la solidaritat entre totes elles.
En l'anteproyecte Constitucional es recollien les llínies bàsiques del text finalment aprovat de l'art. 2, encara que mancant de l'esment a la nació espanyola:
La Constitució es fonamenta en la unitat d'Espanya i la solidaritat entre els seus pobles i reconeix el dret a l'autonomia de les nacionalitats i regions que la integren.
La repercussió d'este anteproyecte va provocar que el senador constituent Julián Marías, filòsof i discípul de Ortega i Gasset, escrigué:
Espanya ha estat la primera nació que ha existit, en el sentit modern d'esta paraula...Políticament, les expressions «Monarquia espanyola» i «Nació espanyola» han precedit llargament a «Espanya». El Tesor de la llengua castellana o espanyola, de Sebastián de Covarrubias (1611), dona esta definició: «NACION. Del nombre latino natio, is, vale reyno o provincia estendida, como la nación española»...Hasta hace unos días, el anteproyecto de Constitución recién elaborado arroja por la borda, sin pestañear, la denominación cinco veces centenaria de nuestro país.
Enllaços externs[editar | editar còdic]
- Sinopsis de l'artícul segon de la Constitució espanyola de 1978, per Manuel Delgado-Iribarren, Lletrat de les Corts Generals. [1]