Lleovigilt

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Lleovigilt (del gòtic: Liubagilds), Leovigildo, en castellà, (¿? - Toledo, primavera de l'any 586) fon rei dels visigots durant els anys 572 a 586.

Família[editar | editar còdic]

Fill de Liuverico, comte en 523 i 526.​ Obtingué el regnat despuix de la mort del seu germà Liuva I. Es casà dos voltes: es desconeix el nom de la seua primera esposa, pero fon certament una visigoda i no una Teodora o Teodosia filla de Severiano o Severino, duc de Cartagena, i de la seua dòna Teodora o Túrtura (i germana de Sant Isidoro de Sevilla, de Sant Leandro de Sevilla, de Sant Fulgenci d'Écija i de Santa Florentina de Cartagena; al temps, els matrimonis mixts estaven prohibits), de qui va tindre als seus fills Hermenegildo i Recaredo I; la seua segona esposa fon Goswintha (viuda d'Atanagildo).

Rei de Valéncia[editar | editar còdic]

L'arqueòlec valencià Miquel Ramon Martí descobrí en l'any 2001 que el primer rei documentat de l'història de Valéncia fon el visigot cristià Lleovigilt, en el sigle VI. El trobament d'una moneda de l'any 583 a on se veu el seu rostre, el seu nom ("Livvigildus") i l'inscripció "Rex Valenta" (o siga, Rei de Valéncia) ho confirma. La moneda se troba en la Biblioteca Nacional de França, en París, en la secció de numismàtica.

Aixina, el Regne de Valéncia (per aquell temps en forma de ciutat-estat) és molt anterior a lo que se creïa fins ara.

Cites[editar | editar còdic]

Lleovigilt, rei de Valéncia, any 583 (Sigle VI). Els origens de la denominació "Regne de Valéncia" estan documentats per primera volta a finals de l'época visigoda, quan Lleovigilt s'autoproclama rei de Valéncia, per a reafermar-se front a diverses sublevacions ocorregudes cap al sigle VI (570-580). És, per tant, producte de les conegudes com a "guerres de Lleovigilt"; com a conseqüència s'emetrà una moneda, en l'any 583, en la llegenda "LIVVIFILDVS ONIO" en l'anvers, i "VALENT(I)A+REX" en el revers, tal i com ho llig l'arquèolec Miquel Ramon Martí en l'any 2001. S'ha discutit si és o no una falsificació. L'existència de diversos eixemplars fa desestimar esta afirmació.
Conquista i Repartiment del Regne de Valencia d'Albert Cuadrado i de la Flor (Edicions Mosseguello)

Enllaços externs[editar | editar còdic]