Les Valls de Pego

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Plantilla:Comarques

Les Valls de Pego és una subcomarca situada en la província d'Alacant, en la comarca de La Marina Alta, i està formada pels pobles al voltant de Pego (Alacant), capital administrativa de la subcomarca. Ademés, alguns pobles de la zona han format una mancomunitat a nivell turístic i social.[1] També rep este nom l'archiprestat catòlic en seu a la Parròquia de l'Assunció de Pego, en l'Archidiòcesis de Valéncia.[2]

Pobles[editar | editar còdic]

Pego, capital administrativa de la subcomarca.

Els pobles que formen la subcomarca son Pego, L'Atzúvia i Forna, Vall de Gallinera, Vall d'Alcalà, Vall d'Ebo, Castells de Castells, Benigembla, Murla, Orba, Ràfol d'Almúnia, Sagra, Tormos i Vall de Laguar. Encara a nivell de mancomunitat, no tots els pobles formen part del mateix.

Geografia i història[editar | editar còdic]

Les Valls de Pego és una subcomarca de La Marina Alta, al nort de la província d'Alacant. Encara que, en l'última divisió administrativa no es manté com comarca, Emili Beüt si la considerà com a tal en 1934 i en la nova versió de 1971. Ademés, en la Càmara Agrària Municipal de Pego i el CEAM de Pego, té les dos seus de la Generalitat Valenciana, per lo que Pego té el requisit per ser capital administrativa (contar en institucions de la Generalitat Valenciana)[3].

Mapa de Les Valls de Pego

Té una orografia montanyosa, d'interior, sense cap eixida al mar llevat de per la marjal de Pego. Hi ha importants formacions montanyoses, com la Serra de Bernia o la de Mostalla. D'especial importància es la marjal de Pego-Oliva, marismes interiors. En la comarca destaquen alguns cursos d'aigua com els rius Bullent, Racons i el barranc de Gallinera.

Economia i activitat[editar | editar còdic]

Les Valls de Pego han segut durant gran part de la seua història, una comarca dedicada principalment a activitats agrícoles. Des de fa poc, en l'aument del turisme d`interior, i en el sorgiment de cases rurals, s'estan dedicant també al sector terciari, en centre en Pego, i potenciat per la mancomunitat de turisme de Pego i les Valls.

Llengua[editar | editar còdic]

La comarca es troba ubicada dins del predomini llingüístic oficial del valencià.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]