José María Dols Samper

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
José Mari Manzanares

José María Dols Samper, conegut també com José Mari Manzanares fill (Alacant, 3 de giner de 1982) és un torero valencià. És fill del també torero José María Dols Abellán (José Mari Manzanares).

Biografia[editar | editar còdic]

Creix en el sí d'una família en una gran afició taurina, puix és fill del també torero José María Dols Abellán (conegut com José Mari Manzanares), per lo que viu molt de prop l'ambient taurí. Començà els estudis de veterinària, encara que pronte es va donar conte de que lo seu era el toreig. Als 19 anys es va presentar de vedellada en un festival de Campotéjar el 19 d'abril de l'any 2001, talla dos coes i el seu nom comença a sonar ben fort, en el que li varen acompanyar el rejoneador González Porras, i els destres José Fonts, Jose María Manzanares, Enrique Ponce i Joaquín Licita. En l'actualitat, és un dels toreros millor valorats en l'escalafó espanyol de matadors de bous, en la primera década del sigle XXI.

Alternativa[editar | editar còdic]

José Mari va debutar en cavalls en la ciutat francesa de Nimes el 22 de febrer de l'any 2002, i va prendre l'alternativa en la Fira de les Fogueres de Sant Joan, de la seua ciutat natal, el 24 de juny de l'any 2003. Actuà com a padrí el matador valencià Enrique Ponce i com a testic l'andalús Francisco Rivera Ordóñez. Manzanares va tallar una orella al seu primer, i dos orelles i coa al seu segon, abdós bous de la ganaderia de Daniel Ruiz.

Torero[editar | editar còdic]

Despuix de compartir cartell en el seu pare, les temporades 2007 i 2008 han deixat en evidència l'alt nivell artístic, sério i profunt, del torero alacantí. En abdós, a pesar d'abandonar ans que terminaren (en 2007 pel dengue)​ i (en 2008 per un virus que li va provocar bossades en el carreró de la Condomina de Múrcia),​ va posar altes cotes de la seua tauromaquia, i es va ficar entre els triumfadors de cada any. Particularment important fon la temporada 2008, en la que va obtindre sonats triumfos en la Fira d'Abril de Sevilla, i en la Fira de les Fogueres d'Alacant, a on va eixir a muscles en les seues dos presentacions.

En la vesprada del 30 d'abril de 2011, va indultar un bou de nom «Tirat», procedent de la ganaderia Núñez del Cuvillo, en la Real Maestranza de Cavalleria de Sevilla, despuix de 43 anys sense succeir.​

Des de l'any 2006, és apoderat per la Casa Matilla (Antonio García Jiménez).

José Mari Manzanares va tallar una orella el 5 de febrer en la correguda d'aniversari de la Monumental Plaça de Bous Mèxic.

Vida personal[editar | editar còdic]

José Mari es va casar en Rocío Escalona, el 6 de novembre de 2010, en l'iglésia de La Nostra Senyora de Gràcia en Alacant. Tenen tres fills, José María (naixcut en novembre de 2011), Julieta (naixcuda en abril de 2013) i Gabriela (naixcuda en juny de 2016).

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons