Isabel II d'Espanya

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Isabel II»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Isabel II, Reina d'Espanya

Isabel II d'Espanya o de Borbó (Madrit, Espanya; 10 d'octubre de 1830 - † Paris, França; 9 d'abril de 1904 ) va ser princesa d'Astúries (1830-1833) i reina d'Espanya (1833-1868).

Regnat[editar | editar còdic]

Filla del rei Ferrando VII d'Espanya i de la seua quarta esposa, Maria Cristina de Borbó-Dos Sicílies, Isabel va assumir el tro d'Espanya el 29 de setembre de 1833 despuix de la mort del seu pare, quan ella tenia menys de tres anys d'edat.

Durant els primers anys, mentres Isabel era una chiqueta, la regència va ser assumida per la seua mare fins a l'any 1840. Als tretze anys, Isabel va ser declarada major d'edat.

En el seu regnat es va modernisar notablement Espanya en l'ampliació de moltes llínees de ferrocarril, industrialisació d'Espanya i la reobertura de les Universitats, tancades pel seu pare.

Matrimoni[editar | editar còdic]

Quan la reina tenia 16 anys, el govern va arreglar el seu matrimoni en el seu cosí l'Infant Francesc d'Assís d'Espanya, duc de Cadis, que es va celebrar el 10 d'octubre del 1846. Isabel II odiava al seu cosí i marit Francesc, qui segons diversos autors era bisexual o homosexual.

Segons diverses fonts, és molt possible que Isabel II no tinguera cap fill en el seu marit sino en els seus amants, entre ells el capità d'ingeniers Enrique Puig Moltó, al que molts suponen pare del seu únic fill baró, el futur monarca d'Espanya, Alfons XII.

Exili[editar | editar còdic]

Isabel es va exiliar a França en l'any 1868, despuix de la Revolució de 1868 coneguda com La Gloriosa, i allà va abdicar a favor del seu fill Anfós XII el 25 de juny de 1870.

Isabel va viure el restant de la seua vida en França, des d'a on va ser testimoni de la Primera República d'Espanya i de la mort del seu fill Anfós XII en l'any 1885, i de l'inici del regnat del seu net Alfons XIII d'Espanya despuix de la regència de Maria Cristina d'Àustria.

Va morir el 10 d'abril de 1904 en la ciutat de Paris i va ser enterrada en L'Escorial davant del seu marit, mort en l'any 1902.


Predecessor:
Ferrando de Borbó
Princesa d'Asturies
1830-1833
Successor:
Isabel de Borbó i Borbó
Predecessor:
Ferrando VII
Escudo de Carlos III de España Toisón y su Orden variante leones de gules.svg
Reina d'Espanya

1833-1868
Successor:
Pascual Madoz Ibáñez
(President de la Junta Provisional Revolucionaria)
Rei successor Alfons XII