Idioma hongarés

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Hongarés
Magyar
Pronunciació: AFI: 'madyar
Atres denominacions:
Parlat en: Hongria

Transilvània

Regió:
Parlants: 14,5 millons
Rànquing: 66º
Família: Uràlica

 Hongarés

estatus oficial
Llengua oficial de: Hongria

Voivodina

Regulat per: Institut d'investigació llingüística de l'acadèmia hongaresa de ciències
còdics de la llengua
ISO 639-1 hu
ISO 639-2 hun, def
ISO/FDIS 639-3 hun
SIL
Idioma húngaro.PNG
vore també: llengua

L'hongarés, húngar o magiar és una llengua de la família de les llengües uràliques. Se parla en Hongria i en certes zones de Romania, Eslovàquia, Ucrània, Voivodina, Croàcia, Àustria i Eslovènia. En hongarés, el nom de la llengua s'escriu magyar. Hi ha uns 14,5 millons de parlants, dels que uns 10 millons viuen en Hongria.

Història

Segons la teoria més estesa i acceptada, l'hongarés oprové dels Urals, d'a on en el sigle IX d.C. les tribus magiars varen emigrar cap a lo que és hui Hongria. A partir d'ací la llengua va evolucionar podent distinguir-se els següents periodos:

  • Proto-hongarés – fins a 1000 a.C.
  • Hongarés arcaic – 1000 a.C. fins a 896 d.C.
  • Hongarés antic - 896 fins al sigle XVI
  • Hongarés mig – sigle XVI fins a finals del XVIII
  • Hongarés modern - des de finals del sigle XVIII

Els texts més antics en els que ya es fa referència als parlants de l'hongarés com magyar daten del sigle XII; es considera que el Sermó funerari i oració (1192-1195) és el text complet més antic conservat en hongarés, mentres que els primers llibres impresos en hongarés varen aparéixer en el sigle XVI.

Eixemple d'hongarés

Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell hogy viseltessenek.

"Tots els sers humans naixen lliures i iguals en dignitat i drets. Dotats com estan de raó i consciència, deuen comportar-se fraternalment els uns en els atres".

Llengües uràliques
Finés · Estoni · Húngar · Mari · Komi · Udmurt · Moksha · Erzia · Set · Võro · Careli · Ingri · Livoni · Vepsi · Voti · Janti · Mansi · Nenezo