Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
43 bytes afegits ,  12:33 7 dec 2015
m
Llínea 31: Llínea 31:     
== Durant la guerra civil (1926-1949) ==
 
== Durant la guerra civil (1926-1949) ==
Despuix de la mortde Sun Yat-sen en 1926, el seu successor, el general [[Chiang Kai-shek]] va llançar l'Expedició del Nort en contra del govern de senyors de la guerra de [[Pequín]], partint des de [[Cantón (China)|Cantón]], en la finalitat d'unificar tota China baixe el KMT. Despuix d'una pausa momentànea en [[Shanghái]] en 1927 per a porgar als comunistes del partit, va començar la [[Guerra Civil China]]. Les forces del Kuomintang varen conquistar Pequín en 1928, lo que els va guanyar el reconeiximent diplomàtic internacional. Aixina va començar el periodo de "tutela política" preconisat per Sun, durant el qual el partit devia educar al poble sobre el funcionament de la democràcia i els seus drets polítics.
+
Despuix de la mortde Sun Yat-sen en [[1926]], el seu successor, el general [[Chiang Kai-shek]] va llançar l'Expedició del Nort en contra del govern de senyors de la guerra de [[Pequín]], partint des de [[Cantón (China)|Cantón]], en la finalitat d'unificar tota China baixe el KMT. Despuix d'una pausa momentànea en [[Shanghái]] en [[1927]] per a porgar als comunistes del partit, va començar la [[Guerra Civil China]]. Les forces del Kuomintang varen conquistar Pequín en [[1928]], lo que els va guanyar el reconeiximent diplomàtic internacional. Aixina va començar el periodo de "tutela política" preconisat per Sun, durant el qual el partit devia educar al poble sobre el funcionament de la democràcia i els seus drets polítics.
   −
Finalment, els comunistes varen ser obligats (entre 1934 i 1935) a abandonar les seues bases en el sur i centre del país, i establir atres noves en el noroest. El Kuomintang va continuar la guerra, ignorant la creixent amenaça [[Japó|japonesa]] fins que el nort de China va ser invadit per ells en 1937. Aixina, el periodo de tutela, que es va caracterisar per la corrupció i la burocràcia, no va finalisar en 1935, com estava previst. Ho faria en 1947, en la promulgació d'una nova constitució que permetia la participació de certs partits menors. En qualsevol cas, el control del KMT a nivell local i provincial mai va ser complet.
+
Finalment, els comunistes varen ser obligats (entre [[1934]] i [[1935]]) a abandonar les seues bases en el sur i centre del país, i establir atres noves en el noroest. El Kuomintang va continuar la guerra, ignorant la creixent amenaça [[Japó|japonesa]] fins que el nort de China va ser invadit per ells en [[1937]]. Aixina, el periodo de tutela, que es va caracterisar per la corrupció i la burocràcia, no va finalisar en 1935, com estava previst. Ho faria en [[1947]], en la promulgació d'una nova constitució que permetia la participació de certs partits menors. En qualsevol cas, el control del KMT a nivell local i provincial mai va ser complet.
   −
Despuix de la derrota japonesa en la [[Segona Guerra Mundial]], la guerra en els comunistes, que operaven des de les seues bases en [[Manchuria]] i el nort de China, es va intensificar, mentres la inflació es disparava. Els intents de mediació de [[Estats Units]] varen ser un fracàs. Chiang va decidir defendre els centres industrials i financers, deixant el camp en mans dels comunistes, i finançant-se en les reserves taiwaneses de sucre i arròs. En els sanguinosos enfrontaments, l'eixèrcit nacionaliste va sofrir una série de derrotes que varen fer que els comunistes controlaren per a 1949 la major part de la China continental.
+
Despuix de la derrota japonesa en la [[Segona Guerra Mundial]], la guerra en els comunistes, que operaven des de les seues bases en [[Manchuria]] i el nort de China, es va intensificar, mentres l'inflació es disparava. Els intents de mediació de [[Estats Units]] varen ser un fracàs. Chiang va decidir defendre els centres industrials i financers, deixant el camp en mans dels comunistes, i finançant-se en les reserves taiwaneses de [[sucre]] i [[arròs]]. En els sanguinosos enfrontaments, l'eixèrcit nacionaliste va sofrir una série de derrotes que varen fer que els comunistes controlaren per a [[1949]] la major part de la China continental.
   −
El Kuomintang i els restants del seu eixèrcit es varen retirar en l'estiu de 1949 a la illa de [[Taiwan]].
+
El Kuomintang i els restants del seu eixèrcit es varen retirar en l'[[estiu]] de 1949 a la illa de [[Taiwan]].
    
== Governant Taiwan (1949-2000) ==
 
== Governant Taiwan (1949-2000) ==
121 413

edicions

Menú de navegació