Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
11 bytes afegits ,  17:04 14 gin 2015
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1:  
[[Archiu:Allioli envasat.jpg|thumb|Allioli envasat de la marca [[Choví Sl|Choví]]]]
 
[[Archiu:Allioli envasat.jpg|thumb|Allioli envasat de la marca [[Choví Sl|Choví]]]]
 
[[Archiu:Arròs negre.jpg|thumb|[[Arròs negre]] en allioli]]
 
[[Archiu:Arròs negre.jpg|thumb|[[Arròs negre]] en allioli]]
L''''allioli''' és una [[salsa]] espessa i de color groguenc (o verdenc, depèn de l'oli d'oliva utilisat) que es fa picant i [[emulsió|emulsionant]] [[all]]s en [[oli|oli d'oliva]], una miqueta de [[suc]] de [[llimona]] i eventualment [[sal]] en un [[morter]]. És una salsa típica del mediterrani occidental, a on es troba en [[Occitània]]<ref>En [[occità]] [[provençal]], el mateix terme s'escriu ''alhòli'' en la [[norma clàssica]] o bé ''aiòli'' en la [[norma mistralenca]] ; este terme occità ha passat al [[francès]] baix la forma ''ailloli'' o ''aïoli'', i en [[italià]] i [[anglès]] baix la forma ''aioli''.</ref> (especialment [[Provença]], la costa del [[Llenguadoc]] i les valls Occitanes d'Itàlia) - ''Alhòli'', ''Aiòli'' o ''Aïoli'' - en la [[Comunitat Valenciana]] - en [[Andalusia]] - ''Ajoaceite'' - en [[Aragó]] - ''Ajolio'' - i en [[Itàlia]] (especialment [[Sicília]]) - ''Aioli'' -. Hui en dia és una salsa internacionalment coneguda i per tant es pot trobar en molts llocs a on en el passat no era habitual.
+
L''''allioli''' és una [[salsa]] espessa i de color groguenc (o verdenc, depén de l'oli d'oliva utilisat) que es fa picant i [[emulsió|emulsionant]] [[all]]s en [[oli|oli d'oliva]], una miqueta de [[suc]] de [[llimona]] i eventualment [[sal]] en un [[morter]]. És una salsa típica del mediterraneu occidental, a on es troba en [[Occitània]]<ref>En [[occità]] [[provençal]], el mateix terme s'escriu ''alhòli'' en la [[norma clàssica]] o bé ''aiòli'' en la [[norma mistralenca]] ; este terme occità ha passat al [[francès]] baix la forma ''ailloli'' o ''aïoli'', i en [[italià]] i [[anglès]] baix la forma ''aioli''.</ref> (especialment [[Provença]], la costa del [[Llenguadoc]] i les valls Occitanes d'Itàlia) - ''Alhòli'', ''Aiòli'', ''allioli'' o ''Aïoli'' - en la [[Comunitat Valenciana]] - en [[Andalusia]] - ''Ajoaceite'' - en [[Aragó]] - ''Ajolio'' - i en [[Itàlia]] (especialment [[Sicília]]) - ''Aioli'' -. Hui en dia és una salsa internacionalment coneguda i per tant es pot trobar en molts llocs a on en el passat no era habitual.
    
== Orige ==
 
== Orige ==
El seu orige no està clar, però els romans i [[Antic Egipte|egipcis]] preparaven salses similars.<ref name="bal" /> L'orige mediterraneu és molt probable, donat que esta salsa és habitual i tradicional en gran part del Mediterraneu occidental i que en l'oriental també ha hagut des de sempre salses en oli d'oliva i all. Es costum per a acompanyar carns a la brasa o [[creïlla|creïlles]] al caliu o bollides. Es habitual, en terres valencianies, menjar-ho en tot tipo d'arrossos o ''paelles'', especialment les de base de [[peix]], com ara la [[fideuà]] o l'[[arròs a banda]].
+
El seu orige no està clar, pero els romans i [[Antic Egipte|egipcis]] preparaven salses similars.<ref name="bal" /> L'orige mediterraneu és molt probable, donat que esta salsa és habitual i tradicional en gran part del Mediterraneu occidental i que en l'oriental també ha hagut des de sempre salses en oli d'oliva i all. Es costum per a acompanyar carns a la brasa o [[creïlla|creïlles]] al caliu o bollides. Es habitual, en terres valencianies, menjar-ho en tot tipo d'arrossos o ''paelles'', especialment les de base de [[peix]], com ara la [[fideuà]] o l'[[arròs a banda]].
   −
Algunes variants tenen l'únic objectiu de lligar més fàcil i ràpidament la salsa i de pas abaratir-la. Són solucions polèmiques, que tenen detractors en Valencia i més seguidors a mida que nos alluntem del territori de les terres a on la salsa és tradicional. La qüestió de lligar la salsa, que a mà no és difícil si es sap fer, és hui en dia freturosa de sentit, ya que és molt fàcil i ràpit en els aparells de que disponem.
+
Algunes variants tenen l'únic objectiu de lligar més fàcil i ràpidament la salsa i de pas abaratir-la. Són solucions polèmiques, que tenen detractors en Valéncia i més seguidors a mida que nos alluntem del territori de les terres a on la salsa és tradicional. La qüestió de lligar la salsa, que a mà no és difícil si es sap fer, és hui en dia freturosa de sentit, ya que és molt fàcil i ràpit en els aparells de que disponem.
   −
Atres receptes tradicionals són l'allioli lligat en ou i la que porta creïlla bollida o creïlla al caliu com l'ajoaceite aragonès. Alguns troben la seua preparació solament en alls, sal i oli és difícil de lligar, i afegixen, al principi, un rovell d'ou o un ou sancer. Hi ha qui d'això en diu simplement "allioli" i que en diu "allioli d'ou" o fins i tot "mayonesa en all".
+
Atres receptes tradicionals són l'allioli lligat en ou i la que porta creïlla bollida o creïlla al caliu com l'ajoaceite aragonés. Alguns troben la seua preparació solament en alls, sal i oli és difícil de lligar, i afegijen, al principi, un rovell d'ou o un ou sancer. Hi ha qui d'això en diu simplement "allioli" i que li diu "allioli d'ou" o fins i tot "mayonesa en all".
   −
Quan l'allioli ha d'acompanyar carns a la brasa, en terres valencianes es sol afegir unes gotes de llimona.
+
Quan l'allioli ha d'acompanyar carns a la brasa, en terres valencianes se sol afegir unes gotes de llima.
    
=== Allioli negat ===
 
=== Allioli negat ===
Llínea 20: Llínea 20:  
== Vore també ==
 
== Vore també ==
 
* [[Brandada de bacallà]] és un atre plat que es fa montant oli d'oliva utilisant [[bacallà]] en conte d'all o d'ou com a emulsionant.
 
* [[Brandada de bacallà]] és un atre plat que es fa montant oli d'oliva utilisant [[bacallà]] en conte d'all o d'ou com a emulsionant.
* [[Mayonesa]] una salsa fet d'una emulsió de rovell d'[[ou]], [[mostasa]], [[vinagre]] però sense all
+
* [[Mayonesa]] una salsa fet d'una emulsió de rovell d'[[ou]], [[mostasa]], [[vinagre]] pero sense all
    
== Referències ==
 
== Referències ==
3843

edicions

Menú de navegació