Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
No hi ha canvi en el tamany ,  19:42 12 maig 2014
m
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
La '''morfologia''' (del [[Grec modern|grec]] μορφ-, ''morph'' ['forma'] + λογία ''logia'' ['tractat']) en el camp de la [[llingüística]], és la disciplina que estudia l'estructura interna dels [[mot]]s. Les paraules, com a unitats lèxiques s'estudien en la [[lexicologia]]. La morfologia estudia la faixó en qué els [[morfema|morfemes]] es combinen per a formar els [[lemes]], ya siga per derivació (família lèxica) composició, flexió, redoblament o afixació. La morfologia estudia les formes dels mots, mentres que la [[sintaxis]] estudia llors relacions o funcions en una frase o oració.   
+
La '''morfologia''' (del [[grec]] μορφ-, ''morph'' ['forma'] + λογία ''logia'' ['tractat']) en el camp de la [[llingüística]], és la disciplina que estudia l'estructura interna dels [[mot]]s. Les paraules, com a unitats lèxiques s'estudien en la [[lexicologia]]. La morfologia estudia la faixó en qué els [[morfema|morfemes]] es combinen per a formar els [[lemes]], ya siga per derivació (família lèxica) composició, flexió, redoblament o afixació. La morfologia estudia les formes dels mots, mentres que la [[sintaxis]] estudia llors relacions o funcions en una frase o oració.   
   −
Encara que les paraules generalment es consideren les unitats més chicotetes de la sintaxis, és clar que en la majoria de les llengües, les paraules es relacionen les unes en les atres per mig d'una série de regles. Els parlants del valencià, per eixemple, reconeixen que les paraules gos, gossos, gosset i gossera estan relacionades. Els parlants del valencià reconeixen estes relacions a partir de llor coneiximent tàcit de les regles de la [[formació de paraules|formació de les paraules]] en [[valencià]]. Les regles que entén el parlant provenen d'un patró (o série de regularitats) en la manera en qué les paraules es formen a partir de les unitats més chicotetes. Est és un eixemple de com la morfologia, com a branca de la llingüística, estudia els patrons de la formació de les paraules en totes les llengües, per tal de formular una série de regles que els parlants tàcitament coneixen de llors llengües.
+
Encara que les paraules generalment es consideren les unitats més chicotetes de la sintaxis, és clar que en la majoria de les llengües, les paraules es relacionen les unes en les atres per mig d'una série de regles. Els parlants del [[valencià]], per eixemple, reconeixen que les paraules [[gos]], gossos, gosset i gossera estan relacionades. Els parlants del valencià reconeixen estes relacions a partir del seu coneiximent tàcit de les regles de la [[formació de paraules|formació de les paraules]] en [[valencià]]. Les regles que entén el parlant provenen d'un patró (o série de regularitats) en la manera en qué les paraules es formen a partir de les unitats més chicotetes. Este és un eixemple de com la morfologia, com a branca de la llingüística, estudia els patrons de la formació de les paraules en totes les llengües, per tal de formular una série de regles que els parlants tàcitament coneixen de les seues llengües.
   −
Així els trets que considera la morfologia en la seua anàlisis són:
+
Aixina els trets que considera la morfologia en el seu anàlisis són:
 
*els morfemes, siguen flexius o afixos
 
*els morfemes, siguen flexius o afixos
 
*la [[categoria gramatical]] de les paraules
 
*la [[categoria gramatical]] de les paraules
Llínea 10: Llínea 10:  
*les llengües segons com es comporten en relació a la formació de mots en morfemes, distinguint entre el concepte de [[llengua analítica]] i [[llengua sintètica]]
 
*les llengües segons com es comporten en relació a la formació de mots en morfemes, distinguint entre el concepte de [[llengua analítica]] i [[llengua sintètica]]
   −
== Vejau també ==
+
== Vore també ==
 
* [[Morfologia del valencià]]
 
* [[Morfologia del valencià]]
    
[[Categoria:Morfologia]]
 
[[Categoria:Morfologia]]
124 646

edicions

Menú de navegació