Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
1595 bytes afegits ,  14:19 25 març 2013
Pàgina nova, en el contingut: «La '''geologia''' (del grec γη (''geo'', "terra"), i λóγος (''logos'', "ciència") és la ciència que estudia la Terra, la seua...».
La '''geologia''' (del [[Grec modern|grec]] γη (''geo'', "terra"), i λóγος (''logos'', "ciència") és la [[ciència]] que estudia la [[Terra]], la seua història i els processos que li han donat forma. El camp d'acció de la geologia inclou l'estudi de la composició, l'[[Geologia estructural|estructura]], les propietats físiques i dinàmiques, i la [[Història de la Terra|història dels materials]] que formen la Terra, així com els processos que els han format, els han mogut de lloc o els han transformat.

Els geòlecs han establet que l'edat de la Terra és d'uns 4.600 millons d'anys i han determinat que la [[litosfera]] de la Terra, que inclou l'[[Escorça terrestre|escorça]], està fragmentada en [[Placa tectònica|plaques tectòniques]] que es mouen o suren sobre un [[Mantell terrestre|mantell]] superior (l'[[astenosfera]]). Els geòlecs han pogut localisar i gestionar els recursos naturals de la Terra, com per eixemple el [[petroli]] i el [[carbó]], així com els metals ([[ferro]], [[coure]] i [[urani]] entre d'atres).

L'astrogeologia es referix a l'aplicació dels principis geològics en l'estudi d'atres planetes, tot i que se solen utilitzar atres termes més especialisats: ''selenologia'' (de la [[lluna]]), ''areologia'' (de [[Mart (planeta)|Mart]]), etc.

El primer a utilitzar el terme ''geologia'' va ser [[Richard de Bury]] el [[1473]], que la utilisava per diferenciar entre la jurisprudència ''terrenal'' i la ''teològica''. [[Jean André Deluc]] fon el primer d'utilisar el terme en el seu sentit modern, l'any [[1779]].

[[Categoria:Geologia]]
6408

edicions

Menú de navegació